Izrael frusztrált, mert végleges: Biden nem hajlandó keményebb Irán politikára

Izrael állítólag arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok nem fog szigorítani Iránnal szembeni álláspontján, a zsidó állam felgyorsítja saját felkészülését arra, hogy szükség esetén cselekedjen.

A Channel 12 hírcsatorna meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozó jelentése szerint Izraelnek „nem sikerült megváltoztatnia az amerikai álláspontokat az iráni megállapodással kapcsolatban”, ami „frusztrációt” okozott Jeruzsálemben – írja a Times of Israel.

A jelentés szerint Izrael megpróbálta rávenni az amerikaiakat, hogy határozottabb álláspontot képviseljenek, és növeljék a Teheránra nehezedő nyomást, de a felfogás szerint az amerikaiak eltérően vélekednek arról, hogyan lehet meghiúsítani az iráni atomprogramot.

Izrael most egy „alternatív tervre” próbálja rávenni az amerikaiakat – áll a jelentésben, ami valószínűleg egy esetleges katonai műveletre utal.

Ha az amerikaiak nem hajlandók beleegyezni a részvételbe, akkor Izraelnek a jelentés szerint egyedül kell előkészítenie ezt a lehetőséget.

A csatorna azt is írja, hogy az elmúlt két napban a biztonsági intézmény azonosította az irániak és a Közel-Keleten működő iráni társszervek mozgolódásait, akik állítólag „provokációkra” készülnek a Közel-Keleten lévő izraeli vagy amerikai érdekeltségek ellen, válaszul Joe Biden amerikai elnök látogatására, és megpróbálják növelni a nyomást az amerikai kormányzatra.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Biden: Kormányom elkötelezett Izrael biztonsága iránt

Megvolt a nagy Lapid-Biden találkozó.