Biden előállt a kétállami megoldással, de kijelentette „nincs itt az ideje”

„A palesztin nép megérdemel egy saját államot, amely független, szuverén, életképes és egybefüggő” – mondta Biden, jelentősen eltérve a Trump-féle békejavaslattól, amely csak egy félig összefüggő államot ajánlott a palesztinoknak, miközben Izrael megtarthatja valamennyi települését – írja a Times of Israel. 

Egy amerikai elnöktől ritka megjegyzéseket tett a palesztinok helyzetével kapcsolatban Biden: „Tudom, hogy a két állam célja olyan távolinak tűnik, amikor az olyan megaláztatások, mint a mozgás és az utazás korlátozása vagy a gyermekek biztonságáért való mindennapos aggodalom valósak és közvetlenek”.

Biden szerint azonban „a talaj jelenleg nem érett meg” az Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalások újraindítására, de azt mondta, hogy kormánya továbbra is megpróbálja elősegíteni a két fél közötti előrelépést.

Az amerikai elnök izraeli intézkedéseket sürget a palesztinok életének megkönnyítésére, a palesztinoktól pedig politikai rendszerük és társadalmuk reformját kéri.

A Times of Israel szerint Biden elnökként először állt be a 67-es határok közötti kétállami megoldás mögé.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Joe Biden amerikai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kétállami megoldást és nagyobb erőfeszítéseket sürgetett a palesztin állam létrehozására.

„Kifejeztük annak fontosságát, hogy újra megteremtsük annak alapjait, amire a békefolyamat épült, a kétállami megoldást az 1967-es határokon” – mondta Abbász arabul.

„Nem jött el az ideje, hogy a megszállás véget érjen, és hogy rendíthetetlen népünk ismét elnyerje szabadságát és függetlenségét?” – kérdezte Abbász.

„A térségünkben a béke biztosításának kulcsa a Palesztin Állam elismerésével kezdődik” – tette hozzá Abbász.

Abbász szerint a palesztinok „azt akarják, hogy az Egyesült Államok konzulátusa újra megnyíljon Kelet-Jeruzsálemben”, valamint azt, hogy az Egyesült Államok törölje a PFSZ-t az amerikai terroristák listájáról, és nyissa meg újra a PFSZ washingtoni irodáját, „és készek vagyunk a partnerség és együttműködés keretei között dolgozni ennek elérése érdekében”.

Utalt továbbá Shireen Abu Akleh palesztin-amerikai újságíró halálára, és felszólította Bident, hogy „vonják felelősségre” Izraelt.

„Megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, kezet nyújtok Izrael vezetőinek a békére” az arab békekezdeményezés alapján” – mondta Abbász.

A nyilatkozatotokat követően kiderült, hogy Joe Biden amerikai elnök tartózkodott attól, hogy elismerje Kelet-Jeruzsálemet egy jövőbeli palesztin állam fővárosaként, ahogyan azt a Palesztin Hatóság szorgalmazta a Mahmúd Abbász amerikai elnökkel való találkozóját megelőző tárgyalásokon – közölte egy ramallahi tisztviselő.

Biden ehelyett beéri azzal, hogy „Jeruzsálem központi helyet foglal el mind a palesztinok, mind az izraeliek nemzeti elképzeléseiben – a történelmükben, a hitükben, a jövőjükben”.

„Jeruzsálemnek az összes lakosának városává kell válnia”, ahol a status quo megmarad a szent helyeken, ahol Jordánia őrző szerepet tölt be – tette hozzá Biden.

„Ezen a szent földön, amely tele van oly sok, a muszlimok, keresztények és zsidók számára fontos helyszínnel, mindannyiunknak szabadon kell gyakorolnunk a hitünket”.

Bár nem ismeri el Kelet-Jeruzsálemet, az 1967 előtti határok támogatása, amikor a városnak ez a része nem volt izraeli ellenőrzés alatt, úgy tűnik, de facto a palesztin cél támogatását jelenti, bár a Palesztin Hatóság remélte, hogy ezt kifejezettebben mondja ki.

Fotó: EPA/ATEF SAFADI

Maccabis egyetemista találta ki az új ételmentő startup-vállalkozást

Zsoldos Botond egy évtizede tagja a Maccabi VAC sportcsaládjának, ahol az ország egyik legjobb ifjúsági golfozójává vált.