Netanjahu szerint a szaúdi koronaherceg is segített az Ábrahám-egyezményekben

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök üdvözölte a neve kezdőbetűi alapján MBS-nek is becézett Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg szerepét az Izrael és az arab államok közötti normalizációs megállapodások letárgyalásában, és „békét” ígért Szaúd-Arábiával, ha ismét hivatalba lép.

Netanjahu, akit tavaly buktattak el miniszterelnöki tisztségéből, visszatérésre törekszik, és a novemberi újabb választási forduló előtt az arab világgal való kapcsolatok felmelegítésében játszott szerepét dicsérte.

‘Szeretném kifejezni elismerésemet Mohammed bin Szalmán koronahercegnek a négy békemegállapodáshoz való hozzájárulásáért.’

– Benjamin Netanjahu

Egy hétfői sajtótájékoztatón Netanjahu a Közel-Keleten elért eredményeinek bizonyítékaként üdvözölte Joe Biden amerikai elnök közelgő regionális útját, amelynek során közvetlen repülőjárattal utazik Izrael és Szaúd-Arábia között.

„Ez egy fontos látogatás, mert innen az elnök Szaúd-Arábiába repül” – mondta.

„A közvetlen repülőút annak a hatalmas változásnak a kifejezése, amelyet a Közel-Keleten elértünk. A mi politikánk valóban egy új Közel-Keletet hozott létre”.

Netanjahu hivatali ideje alatt írta alá az Ábrahám-egyezményeket – amelyeket Donald Trump akkori amerikai elnök felügyelt -, és amelyek normalizálták Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán közötti kapcsolatokat.

„Szándékomban áll egy átfogó békeszerződést aláírni Szaúd-Arábiával és más arab nemzetekkel… a következő békeszerződéseink közelebb visznek minket az arab-izraeli konfliktus lezárásához”

– fogalmazott Netanjahu.

Bár Szaúd-Arábia hivatalosan nem ismeri el Izraelt, a két ország közötti kapcsolatok az elmúlt években javulást mutattak, a diplomáciai munka gyakran titokban zajlott.

2020 novemberében, három hónappal az Ábrahám-egyezmények aláírása után Netanjahu állítólag titokban Szaúd-Arábiába repült, hogy találkozzon MBS-szel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

A Haaretznek nyilatkozó források szerint találkozóra éjszaka, a Vörös-tenger mentén épülő Neomban került sor, és a Moszad vezetője, Yossi Cohen is jelen volt.

Az utazás volt az első izraeli vezető látogatása Szaúd-Arábiában.

Joe Biden amerikai elnök a héten érkezett a régióba, részben azért, hogy a szaúdiakat az olajkitermelés növelésére ösztönözze, és ezzel próbálja megfékezni az Egyesült Államokban az üzemanyagárak és az infláció növekedését.

A kampányolók és jogvédő csoportok azonban elítélték a Szaúd-Arábiába való látogatásra vonatkozó döntését, miután Biden elnökké választása előtt hevesen bírálta a királyságot, amikor is az ország „páriává” nyilvánítását követelte, és azt mondta, hogy a jelenlegi kormányban „kevés a társadalmi megváltó érték”.

Forrás: Middle East Eye

Izrael gesztusokat tesz a palesztinoknak Biden érkezése előtt

Például papírokkal nem rendelkező palesztinok státuszának legalizálását, lakásépítéseket palesztinoknak, gázai munkavállalási engedélyek kiadását és egy határátkelő megnyitását.