Biden térdre ereszkedett két holokauszt-túlélő előtt

Az Izraelben hivatalos látogatását töltő Joe Biden amerikai elnök szerda este érkezett a Jad Vasem múzeumba, ahol gyertyát gyújtott a holokausztban megölt hatmillió zsidó áldozat emlékére. A ceremónia záró akkordjaként két holokauszt-túlélővel is beszélt, ráadásul – mindenki meglepetésére – hosszú percekig.

A Jád Vásem holokauszt-emlékhelyen tartott ceremónián Biden amerikai elnök találkozott két holokauszt-túlélővel, Gita Cycowicz-csal és Rena Quint-tel, akik üdvözölték őt a múzeumban. Biden érdeklődve hallgatta történeteiket, és hosszú percekig beszélgetett velük.

Cycowicz később a Radio Kol Chai-nak adott interjújában a Yad Vashemben történtekről elmondta:

„Nagyon kedves és melegszívű volt velünk. Letérdelt két nő előtt, akik átélték a holokausztot”.

„Biden megkérdezte tőlünk, mi történt velünk a holokausztban” – emlékezett vissza.

„Én azt mondtam neki, hogy hálás vagyok, hogy Amerikában lehettem, és hogy ott doktoráltam”.

Cycowicz ezután elmesélte a holokauszt utáni élettörténetét:

„A háború után Amerikában voltam, 43 évig éltem ott. Nem volt könnyű, három fiatal lányként érkeztünk oda, még ruhánk sem volt, csak 100 dollár volt a kezünkben”.

„Úgy éreztem, hogy Isten végig velünk volt, az egész családunk Izraelbe jött, ez a legjobb hely, szeretném, ha elmondanád a hallgatóknak, hogy Izrael földje egy nagyszerű hely. Tudom, hogy apám most boldog odafent a mennyben.”

„Ma reggel olvastam az újságot. Nem értem, hogy Amerika hogyan engedhette meg, hogy ebbe a helyzetbe kerüljünk, ahol Iránnak atomfegyvere lehet.”

Később szerdán Biden tweetelt a Jád Vásemben tett látogatásáról és a két túlélővel való találkozásáról.

„Megfogadom, hogy folytatni fogjuk közös, véget nem érő munkánkat, hogy harcoljunk az antiszemitizmus mérge ellen, bárhol is legyen az a világban”

– írta.

כאן חדשות on Twitter: „ביקור נשיאותי | ביידן ב”יד ושם” – לוחץ ידיים בחמימות ומשוחח ארוכות עם ניצולות השואה ג’יזל סיקוביץ’ ורינה קווינט pic.twitter.com/IZRC1uL9Ij / Twitter”

ביקור נשיאותי | ביידן ב”יד ושם” – לוחץ ידיים בחמימות ומשוחח ארוכות עם ניצולות השואה ג’יזל סיקוביץ’ ורינה קווינט pic.twitter.com/IZRC1uL9Ij

Forrás: Arutz7

Izrael gesztusokat tesz a palesztinoknak Biden érkezése előtt

Például papírokkal nem rendelkező palesztinok státuszának legalizálását, lakásépítéseket palesztinoknak, gázai munkavállalási engedélyek kiadását és egy határátkelő megnyitását.