Zelenszkij szakít az ukrán nacionalista Bandera emlékével

Az elmúlt héten a volt berlini ukrán nagykövetet Andrij Melniket is hazarendelték. Melnik többször bírálat a német politikát és személyesen Olaf Scholz kancellárt – akit sértődött liberális kolbásznak nevezett –, illetve nagyobb katonai segítséget követelt Ukrajnának. Melnik néhány nyilatkozata ugyanakkor Lengyelországban is kiverte a biztosítékot. Egy interjúban úgy jellemezte Sztyepan Bandera ukrán nacionalista politikus és az OUN (Ukrán Nacionalisták Szervezete), továbbá az UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) második világháborús szerepét, hogy Bandera és társai ukrán nemzetépítő programot valósítottak meg, s így kerültek szembe a hitleri Németországgal és a sztálini Szovjetunióval, valamint a kelet-lengyelországi ukránokat elnyomó lengyel hatóságokkal — írja a 168.hu.

Melnik sok más ukrán személyiséggel együtt indokoltnak tartotta a Banderának és társainak emelt emlékműveket.

A nyilatkozat miatti felháborodáscunamira pedig azzal válaszolt, hogy ő elítéli a holokausztot, sok zsidó barátja is van.

A nagykövet visszahívását követő hír szerint Zelenszkij ukrán elnök e héten két nagyívű gesztusra készül:

Nyilvánosan elítéli a volhíniai vérengzéseket, amikor 1943 júliusának közepén az UPA osztagai több tízezer lengyel falusit gyilkoltak le, még többet űztek el szülőhelyükről, hogy a jövendő ukrán állam számára „etnikailag tiszta” ukrán területeket biztosítsanak.

Az államfő továbbá törvényjavaslatot terjeszt be, amelyben

speciális – az állampolgárokkal szinte azonos – jogokat biztosít a lengyeleknek Ukrajna területén.

Zelenszkij lépései látszólag a lengyel-ukrán viszony további javítását szolgálják, de azon mindenképpen túlmutatnak. A 79 évvel ezelőtti tömeggyilkosságok értékelése szembe állította a két országot. Az oroszokkal háborúzó Ukrajnában az UPA és Bandera a nemzeti harc jelképe lett, de a lengyeleknek tömeggyilkos, lengyelek és zsidók elpusztításáért közvetve felelős politikus. Nem véletlenül mondta Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke Petro Porosenko korábbi elnöknek: „Banderával a hóna alatt nem tud Európába jutni.”

Halálos lépéshátrány

A jelenlegi ukrán tüzérségi állomány jobban hasonlít egy haditechnikai világkiállításra, mint egy komoly középhatalom arzenáljára. Robert C. Castel jegyzete.