Biden megérkezett Izraelbe

Az amerikai elnököt a tűző napon, a Gen Gurion repülőtéren rendezett ünnepségen ceremoniális keretek között fogadták, ahol Jichák Herzog elnök, Jair Lapid miniszterelnök és más magas rangú tisztségviselők köszöntötték. Lapidot Biden öleléssel üdvözölte, majd ökölpacsit adott az üdvözlésére felsorakozottaknak.

Naftali Bennett volt miniszterelnök is az elnököt fogadók között volt, a két vezető tavaly a Fehér Házban találkozott utoljára, akkor Bennett még miniszterelnök volt — írja a ynet.

Elsőként Herzog elnök nyilatkozott, aki az elnökhöz fordulva „József testvérnek” (brother Joseph) szólította, és közölte vele, hogy családtagok között van. „Ön egy látnok és egy vezető” – mondta Herzog.

„Ön egy igaz barát és Izrael hűséges támogatója volt… egész életében”

– mondta Herzog.

Jair Lapid miniszterelnök azt mondta, hogy Biden látogatása kifejezi az országok közötti megbonthatatlan köteléket, és személyes fontossággal bír számára.

„Az Ön látogatása történelmi jelentőségű, mert kifejezi a két ország közötti megbonthatatlan köteléket”

– mondta Lapid.

„Elkötelezettségünket a közös értékek iránt: a demokrácia, a szabadság és a zsidó nép jogának saját államához”

– mondta.

„Ön egyszer cionistaként határozta meg magát, és azt mondta, nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy cionista legyen. Igaza volt, ön a legnagyobb cionista, akit Izrael valaha ismert”

– mondta.

Lapid elmondta, hogy a vezetők megvitatják majd „egy erős globális koalíció megújításának” szükségességét, amely megállítja az iráni atomprogramot.

„Most egyszerűen csak örülünk, hogy láthatjuk önt, elnök úr”

– mondta.

„Az az egyszerű, őszinte öröm, amit az okoz, hogy újra látunk egy jó barátot”.

Biden a miniszterelnök szavaira reagált nyilatkozatai elején.

„Megismétlem: Nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy cionista legyek”

– mondta.

„Az izraeli és az amerikai nép közötti kapcsolat mélyreható”

– mondta Biden,

Biden szerint az Egyesült Államok elő fogja mozdítani Izrael integrációját a térségbe.

Izrael gesztusokat tesz a palesztinoknak Biden érkezése előtt

Például papírokkal nem rendelkező palesztinok státuszának legalizálását, lakásépítéseket palesztinoknak, gázai munkavállalási engedélyek kiadását és egy határátkelő megnyitását.

„A nagyobb stabilitás és a kapcsolatok létfontosságúak a régió minden népe számára, ezért fogjuk megvitatni, hogy továbbra is támogatom a kétállami megoldást”

– mondta.

Biden azt is mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is harcol az „antiszemitizmus mérge ellen”, és kifejezte kívánságát, hogy Izrael és az Egyesült Államok együtt növekedjen és virágozzon az egész világ javára”.

Az elnök Izraelben tartózkodó programjáról rendelkezésre álló adatok szerint a  Biden a repülőtéren egy külön területet látogatott meg, ahol a Vaskupola és a Iron Beam védelmi rendszereket tekintette meg.

Ezt követően a jeruzsálemi Yad Vasem holokauszt-emlékközpontba utazott, majd a jeruzsálemi King David Hotelbe megy, ahol az elnöki kíséret fog megszállni.

A Fehér Ház a COVID-19 aggályaira hivatkozva közölte, hogy Biden a szállodában fog vacsorázni, és nem Lapiddal vagy Herzoggal.

Csütörtök reggel találkozik Biden Lapiddal.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán megjegyezte, hogy az izraeli tisztviselőkkel folytatott megbeszélések középpontjában az izraeli-amerikai stratégiai kapcsolatok és az iráni fenyegetés áll majd.

Lézerágyúk, zsidó olimpia és szaúdi páriák várják Bident a Közel-Keleten

Az utazás számos eleme előre jelzi, hogy miként változik az USA viszonya Izraellel és szomszédaival.