Japánban búcsút vettek a meggyilkolt volt miniszterelnöktől

Búcsút vettek kedden Japánban Sinzó Abe volt miniszterelnöktől, aki ellen a múlt héten követtek el merényletet egy Narában tartott kampánybeszéd során.

A búcsúszertartást a tokiói Zodzsodzsi buddhista szentélyben, szűk körben tartották, az elhunyt családja és barátai részvételével. A résztvevők között ott volt az Abét többször személyes jóbarátjának nevező Kisida Fumio miniszterelnök is, akinek pártja, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és szövetségesei két nappal a merénylet után elsöprő győzelmet arattak a felsőházi választásokon, valamint Josihide Szuga, Abe utódja a miniszterelnöki székben.

Ezt követően a holttestet a Kirigaja krematóriumba szállították, ahol elhamvasztották.

A halottaskocsi és a kísérő autók a krematórium felé menet elhaladtak Abe karrierjének több jelentős állomása, egyebek között a parlament és az LDP épülete előtt is. Az út mentén mindenütt gyászoló tömegek álltak.

Japan holds former PM Abe’s funeral

Japan holds a funeral for former Prime Minister Abe Shinzo.**********************Subscribe to our YouTube channel: https://www.youtube.com/c/NipponTVNews24Ja…

Kisi Nobuo nemzetvédelmi miniszter – Sinzó Abe testvére – terroristacselekménynek nevezte a merényletet.

„Én a fivéremet, Japán pedig egy pótolhatatlan vezetőt vesztett el”

– fogalmazott Twitter-üzenetében a tárcavezető, hozzátéve, hogy az egykori miniszterelnök „az életét adta a politikáért és az ország védelméért”.

A hétfői virrasztáson több mint kétezren vettek részt, egyebek között Naruhito császár képviselője, több külföldi diplomata, illetve az ázsiai körúton tartózkodó Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is.

Josimasza Hajasi japán külügyminiszter azt mondta, hogy 259 ország, nemzetközi szervezet és terület összesen több mint 1700 gyásztáviratot küldött.

Sinzó Abe posztumusz megkapta a krizantém-rendet, a szigetország legmagasabb kitüntetését.

A volt kormányfőre pénteken, egy Narában tartott kampányrendezvényen lőttek rá többször, kórházba szállítása után pedig belehalt sebesülésébe. A merénylő, egy 41 éves japán férfi beismerte tettét.

Sinzó Abe volt Japán leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke, tisztségét először 2006 szeptemberétől 2007 szeptemberéig töltötte be, majd 2012-től 2020-ig.

A Sinzó Abe elleni merénylet — hármas fiaskó

Úgy tűnik, hogy nem az események szerencsétlen összejátszásáról van szó, hanem Abe teljes személyvédelmi koncepciója omlott ma össze. Robert C. Castel jegyzete.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.