A Sinzó Abe elleni merénylet — hármas fiaskó

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Néhány órával a halálos kimenetelű merénylet után igen kevés támpont van, amire alapozva elemezni lehetne a tragikus eseményt. Első látásra azonban úgy tűnik, hogy nem az események szerencsétlen összejátszásáról van szó, hanem Abe teljes személyvédelmi koncepciója omlott ma össze. Robert C. Castel jegyzete.

1. A hírszerzési szint – Ne adjunk túl hamar feloldozást a hírszerzéssel megbízott szerveknek és ne fogadjuk el a reflexív „magányos farkas” kifogást. Az elkövető a saját bevallása szerint hónapok óta készült a merényletre. A lakásában talált házi készítésű pokolgépek és fegyverek alapján feltételezhető, hogy információkat gyűjtött és eszközöket szerzett be. Ezek a tevékenységek általában nyomokat hagynak úgy a kiber mint a fizikai térben. A merénylő vallási motivációja a tett elkövetésére feltehetően kapcsolatba hozta olyan szélsőséges egyénekkel vagy csoportokkal akik és mik valószínűleg le vannak fedve hírszerzésileg.

Az Abe elleni merénylet elsősorban egy hírszerzési fiaskó.

2. A műveleti szint – A képekből, videókból ítélve, az Abe védelmével megbízott szakemberek egy régóta elavult doktrína alapján dolgoztak. A vasútállomás nem tekinthető steril környezetnek és a közönség sem esett át semmilyen szűrésen. Az adott körülményekhez képest a személyiség „tartása” túlságosan laza volt és semmiféle fizikai segédeszközt nem vettek igénybe a biztonság fokozására, pl. pódium.

A tény, hogy a merénylőnek sikerült áttörnie a statikus „boxon”, a testőrök gyűrűjén, és néhány méternyire megközelítenie Abe-t, egy kolosszálus személyvédelmi kudarc.

A tény, hogy a merénylőnek sikerült a MÁSODIK lövést is leadnia, a testőrök fegyverforgatási képességeit is minősíti. Ezek után nem vagyunk meglepve, hogy nem kerültek elő az aktatáskákból a ballisztikai védelmet, illetve a takarást szolgáló eszközök sem. Abe sérülései azt is igen valószínűvé teszik, hogy nem viselt golyóálló mellényt.

A mellény köztudomásúlag a surlódások fő oka a személyiség és a védelmével megbízott szakember között. Ezúttal a megalkuvás árát vérrel kellett megfizetni.

3. A orvosi szint – Abe halálát a vérveszteség okozta. Feltevődik a kérdés, hogy mik voltak azok az orvosi eszközök amiket az Abe biztonságával megbízott szakemberek elégségesnek ítéltek? Az utóbbi évtizedek tapasztalata alapján a traumára szakosodott orvosi személyzet és a helyszínen rendelkezésre álló véradagok alapvető követelménynek számítanak. A műveleti szint mulasztásaiból ítélve, semmi okunk nincs feltételezni, hogy az orvosi fokozat körültekintőbben járt el.

A személyes tragédián túl, ez egy nemzeti szintű tragédia. Egy állam biztonságát csak úgy lehet szavatolni, ha gondoskodunk a legfontosabb politikai döntéshozók biztonságáról.

Hogy tudott mindössze két nap alatt fegyvert készíteni Sinzó Abe gyilkosa?

Egyre több részlet derül ki a merénylőről, aki hátba lőtte Japán volt miniszterelnökét. A rendőrség vállalta a felelősséget a mulasztásért.