Hogy tudott mindössze két nap alatt fegyvert készíteni Sinzó Abe gyilkosa?

Egyre több részlet derül ki a merénylőről, aki hátba lőtte Japán volt miniszterelnökét. A rendőrség vállalta a felelősséget a mulasztásért.

A férfi, aki pénteken kézzel készített fegyverrel megölte Sinzo Abe volt japán miniszterelnököt, elemzők szerint egy-két nap alatt készíthette el a fegyvert, miután beszerezte a könnyen hozzáférhető anyagokat, például fát és fémcsöveket – számolt be a Jerusalem Post.

Az elmúlt években volt néhány olyan eset, amikor Japánban az emberek illegálisan maguk készítettek fegyvert.

„A fegyverek 3D-s nyomtatóval történő elkészítése és a bombák gyártása ma már az internetről bárhol a világon megtanulható” – mondta Mitsuru Fukuda, a Nihon Egyetem válságkezelésre és terrorizmusra szakosodott professzora.

„Két-három nap alatt meg lehet csinálni, miután beszerezték az alkatrészeket, például a csöveket” – mondta Fukuda, aki elemezte az Abe lövöldözésénél használt fegyver képeit.

A videofelvételeken látszott, hogy a támadó egy pisztolymarkolatú eszközzel lőtt Abe-re, és egy fekete elektromos szalaggal borított, két csőnek tűnő eszközzel. A gyanúsítottat később Tetsuya Yamagami néven azonosították.

„Bárki, akinek alapvető ismeretei vannak a fegyverek működéséről, minimális tudással elkészíthette volna” – mondta Tetsuya Tsuda lőfegyver-szakértő, hozzátéve, hogy talán még fél nap sem kellett a támadásban használt fegyver elkészítéséhez.

A japán média szombaton közölte, hogy a gyanúsított azt mondta a nyomozóknak, hogy az interneten keresett utasításokat a lőfegyverek készítéséhez, és alkatrészeket és lőport is rendelt az interneten.

A fegyver 40×20 centiméteres volt, és olyan anyagokból készült, mint a fém és a fa – közölték a Nara prefektúra rendőrségének tisztviselői pénteken újságírókkal.

A rendőrség nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a lövedékek is kézzel készültek, de közölte, hogy még vizsgálódnak.

A nyomozók Yamagami házában öt, kézzel készítettnek tűnő fegyvert foglaltak le – jelentette szombaton a Mainichi újság.

Mi volt a motiváció? 

Tetsuya Yamagami, Abe gyilkosa a rendőrségnek elmondta, hogy eredetileg egy olyan vallási csoport vezetőjét akarta megtámadni, amelyről úgy vélte, hogy anyját csődbe vitte, miután nagy összegeket adományozott nekik – jelentette a Kyodo japán lap a Bloomberg szerint.

Haragot érzett Abe ellen is, azt állította a rendőrségnek, hogy a volt miniszterelnök támogatta a vallási csoportot Japánban – írta a jelentés. Hozzátették, hogy tagadta, hogy politikai indítéka lett volna a lövöldözésnek.

A Bloomberg leírja, hogy a közösségi média felhasználói kiemelték Akihiko Kurokawa, az NHK párt főtitkárának megjegyzéseit, aki egy múlt havi kampányvitán azt állította, hogy Abe a hibás a Japánban működő vallási csoportok homályos finanszírozásáért, amelyeket szerinte „külföldi kémtevékenységek” fedőszerveként használnak.

A múlt hónapban Kurokawa az NHK egyik vitaműsorában azt mondta, hogy Japánban „csendes invázió” zajlik a külföldi pénzzel meggazdagodott vallási csoportok részéről.

Még akkor is, amikor a moderátor arra kérte, hogy maradjon az alkotmánymódosítás témájánál, Kurokawa egy dallal fejezte be mondandóját, amely a következő szavakkal kezdődött: „Abe hibája, Abe hibája, hogy Japán ilyen lett”.

Kurokawa azzal is vádolta Abe nagyapját, Nobusuke Kishi volt miniszterelnököt, hogy ő hozta Japánba a dél-koreai alapítású, tömeges esküvőiről ismert keresztény Unification Church-öt (Egyesítési Egyház).

Tavaly szeptemberben az Akahata című japán kommunista párti újság arról számolt be, hogy Abe gratuláló videoüzenetet küldött az Egyesítési Egyházzal kapcsolatban álló csoport összejövetelére.

Belehalt sérüléseibe Sinzó Abe, Japán volt miniszterelnöke

A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.