Feltételezett iráni drónszállításokkal nyomasztja Biden Izraelt és a szaúdiakat

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy úgy véli, Oroszország Iránhoz fordul, hogy „több száz” pilóta nélküli légi járművet, köztük fegyverként használható drónokat szállítson neki a jelenleg is zajló ukrajnai háborúban való felhasználásra.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, nem világos, hogy Irán már szállított-e pilóta nélküli rendszereket Oroszországnak, de azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak „információi” vannak arról, hogy Irán már ebben a hónapban arra készül, hogy az orosz erőket kiképezze ezek használatára.

„Információink szerint az iráni kormány arra készül, hogy gyorsított ütemezéssel akár több száz drónt, köztük fegyverkezésre alkalmas drónokat adjon át Oroszországnak”

– mondta hétfőn újságíróknak.

Sullivan szerint ez azt bizonyítja, hogy Oroszország Ukrajnában folytatott elsöprő erejű bombázásai, amelyeknek köszönhetően az elmúlt hetekben megszilárdította térnyerését az ország keleti részén, „a saját fegyvereinek fenntartása árán történtek”.

Sullivan „leleplezése” Joe Biden elnök izraeli és szaúd-arábiai útjának előestéjén történik, ahol Irán nukleáris programja és a térségben folytatott rosszindulatú tevékenysége lesz a megbeszélések egyik fő témája.

Nem kizárt, hogy Biden látogatása előestéjén ezzel a feltételezéssel próbálhat nyomást gyakorolni Izraelre és Szaúd-Arábiára, hogy csatlakozzanak az Oroszországot büntető globális erőfeszítésekhez.

Sullivan azt is megjegyezte, hogy Irán hasonló pilóta nélküli légi járműveket biztosított a jemeni húszi lázadóknak, hogy azokkal támadják Szaúd-Arábiát, mielőtt az év elején tűzszünetre jutottak.

Samuel Bendett, a CNA agytröszt katonai elemzője szerint logikus, hogy Oroszország Iránt választotta a drónok forrásaként, mivel

„az elmúlt legalább 20 évben Irán folyamatosan fejlesztette drónok harci erejét. Az ő drónjaik több harcban vettek részt, mint az oroszoké”.

Ők az úttörői az úgynevezett veszteglő lövedékeknek, a Switchblade-hez hasonló „kamikaze” drónoknak, amelyeket az Egyesült Államok biztosított Ukrajnának.

Irán „bizonyítottan több száz mérföldön át repülnek drónokkal, és eltalálják a célpontjaikat”

– tette hozzá Bendett, beleértve az amerikaiak által szállított légvédelem áthatolását és a szaúdi olajfinomítók elleni csapást. Szerinte az iráni drónok nagyon hatékonyak lehetnek az ukrán erőművek, finomítók és más kritikus infrastruktúrák támadásában.

Bendett megjegyezte, hogy az ukrajnai háború előtt Oroszország licenszelte a Forpost UAV dróntechnológiáját egy bevált beszállítótól: Izraeltől. A zsidó állam semleges maradt az orosz-ukrán konfliktusban, így ez a forrás már nem áll Moszkva rendelkezésére.

Föld alatti dróntámaszpontról készült képekkel villog Irán

Az iráni állami televízió szombaton először sugárzott képeket egy, a légierőhöz tartozó föld alatti dróntámaszpontról a nyugat-iráni Zagrosz-hegységből.