Álhír lehet a megerőszakolt kislány abortusz-sztorija

Az Indianapolis Starban először megjelent történetet egy 10 éves nemi erőszak áldozatáról, akit arra kényszerítettek, hogy átlépje az államhatárokat, hogy életmentő abortuszhoz jusson, Biden elnök múlt héten megismételte, de a széles körben megosztott történetet egyre több szkepticizmus övezi, és még a baloldali tényellenőrzők sem igazolták — írja a Fox News.

A Fehér Házban tartott beszédében, amelyben bejelentette az „abortuszhoz való hozzáférés védelmét” szolgáló végrehajtási rendeletet, Biden elmesélte annak a fiatal lánynak a történetét, aki állítólag hathetes terhes volt, amikor elhagyta Ohiót, hogy a szomszédos Indianában abortuszra menjen. A szóban forgó történetről először az Indy Star cikke számolt be

„Ohio abortusz korlátozása miatt egy 10 éves lány Indianába utazik a beavatkozásra”

címmel.

„Hétfőn, három nappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság meghozta a Roe v. Wade alapító döntését, Dr. Caitlin Bernard, egy indianapolisi szülész-nőgyógyász fogadott egy hívást egy kollégájától, egy ohiói gyermekbántalmazásokkal foglalkozó orvostól”

– kezdődött a cikk.

„Órákkal a Legfelsőbb Bíróság döntése után a Buckeye állam betiltott minden hat hét utáni abortuszt. Most ennek az orvosnak egy 10 éves páciense volt a rendelőben, aki hat hetes és három napos terhes volt”.

A lány állapotáról egyéb részleteket nem említettek a cikkben, és dr. Bernard volt az egyetlen forrása ennek az anekdotának. Biden idézte a történetet, amikor a múlt héten aláírta az abortuszhoz való hozzáférésről szóló végrehajtási rendeletet, mondván, hogy

a 10 éves lány „kénytelen volt az államon kívülre utazni Indianába, hogy megpróbálja megszakítani a terhességet, és talán megmenteni az életét”.

„A tények és a források az államhatárokat Indianába átlépő emberekről, köztük a 10 éves kislányról, akik abortuszra mennek át Indianába, egyértelműek. Jelenleg nincs további kommentárunk”

– mondta Bro Krift, az újság felelős szerkesztője a Fox News Digitalnak, ugyanezt a nyilatkozatot adta a Washington Post tényellenőrzőjének, Glenn Kesslernek, amikor az a hétvégén megvizsgálta a történetet. Arra a következtetésre jutott, hogy

„nagyon nehéz” bizonyítani a történet valódiságát,

és megosztotta, hogy

Ohio nagyvárosaiban a gyermekvédelmisek nem értesültek olyan esetről, amelyben egy 10 éves gyermek állítólagos megerőszakolása és terhessége történt.

A történet hitelességét számos más probléma is erős kételyek elé állította, néhány példa:

Az első kérdés azután merült fel, hogy számos hírügynökség sikertelenül próbálta elérni Bernardot a történettel kapcsolatban. Később

kiderült, hogy Bernard egy abortusz-párti aktivista, aki beperelte Indiana államot az abortusz-szabályozás visszavonása érdekében.

A második probléma, hogy

egy 10 éves gyermek megerőszakolása Ohio államban azonnal büntetőeljárást vont volna maga után

Az amerikai zsidó szervezetek megosztottak a Roe-döntéssel kapcsolatban

Vannak, akik ünnepeltek azonban sok zsidó szervezet felháborodott a Legfelsőbb Bíróság döntésén.

A törvény szerint minden orvos bejelentésre kötelezett, köteles lenne a helyi gyermekjóléti vagy bűnüldöző szerveknek jelenteni, ha 18 év alatti személy fizikai, szexuális vagy érzelmi bántalmazásának gyanúja merül fel. Azonban

nem találtak a történetnek megfelelő büntetőjogi vizsgálatot, és az ohiói kormányzó, Mike DeWine r. államfő hivatala azt mondta, hogy nincs tudomása ilyen esetről.

Azt mondta, nehéz lenne megerősíteni egy ilyen bejelentést anélkül, hogy ismernénk a helyi joghatóságot, ahol a nemi erőszak történt.

Ez annál is inkább fogós kérdés, mivel Bernard nem volt hajlandó azonosítani sem a kollégáját, aki a lány ügyéről informálta, sem a várost, ahol állítólag a gyermek tartózkodott.

„Köszönöm, hogy felkerestek. Sajnálom, de nem tudok semmilyen információt megosztani”

– írta a Washington Postnak küldött e-mailben.

Még a baloldali tényellenőrző Snopes sem tudta megállapítani, hogy a történet igaz-e.

„A Snopes olvasói tucatjával keresték meg oldalunkat, vagy kerestek meg minket azzal a kérdéssel, hogy ez valóban megtörtént-e. Hogy ezt kiderítsük, megkerestük Dr. Caitlin Bernardot, az Indianapolisban élő szülész-nőgyógyászt, aki a The Columbus Dispatchnak nyilatkozott a szalagcímeket generáló történettel kapcsolatban”

– írta a Snopes.

„A cikk írásakor Bernard nem válaszolt interjúkérésünkre, és nem tudtuk függetlenül megerősíteni az abortuszra vonatkozó állítást”.

A történet vírusként terjedt, többek között a 444.hu, az Index, The Hill, a Newsweek, a Guardian, a The Daily Beast, a The Independent és a HuffPost is felkapta.

A CNN-en és a Washington Post véleményrovatában is a republikánusok bírálatára manipulálták a történetet.

A Fox News Digital a Fehér Házat is megkereste, hogy megtudja, van-e további információjuk a történettel kapcsolatban, vagy bevetnének-e erőforrásokat a kislány felkutatására, hogy megállapítsák a helyzetét, és hogy biztonságban van-e.

A Fehér Ház nem reagált a megkeresésre.

A Roe kontra Wade után: Az abortusz-harc csak most kezdődik Amerikában

Az abortusz szabályozása visszatér az államokhoz, az aktivista bírói gyakorlat csatát vesztett, de a kemény ideológiai harc folytatódik. Hajdú Tímea írása.