Meglepődnek az európai muszlim fiatalok, mikor Izraelbe látogatnak

A résztvevők úgy találják, hogy az izraeli-palesztin konfliktusról otthon hallottak közül semmi sem felel meg a valóságnak.

A tizennyolc éves Sofia Swidi, egy Brüsszel külvárosában élő belga muszlim, a héten Izraelbe látogatott, és úgy találta, hogy semmi sem felel meg a valóságnak abból, amit otthon hallott az izraeli-palesztin konfliktusról – írja az Israel Hayom.

Amit a médiánkban látunk, az az, hogy izraeli katonák puskákkal verik a palesztinokat. A minap Jeruzsálemben kirándultunk, és véletlenül megláttam egy izraeli katonát a buszmegállóban, aki úgy nézett ki, mint egy átlagos ember, csak egyenruhában. Nagyon kedves volt, mint bármelyik másik lány, függetlenül attól, hogy honnan jöttél vagy milyen vallású vagy” – mesélte.

Sofia Molenbeekben él, az egyik olyan brüsszeli negyedben, amely a szélsőséges muszlimok menedékhelyeként vált ismertté.

„Ma egy kicsit biztonságosabbnak érezzük magunkat, a terrorizmus Európában csökkent, de az ellenünk irányuló sztereotípiák még mindig léteznek” – mondta.

„A támadások és a terror nekünk is ártanak, rossz hírünket keltik. Félelem van attól, hogy ‘muszlimoknak, a terroristáknak’ bélyegeznek meg minket”.”

Sofia egy 40 tagú, fiatal muszlim közösségi vezetőkből álló delegáció tagjaként érkezett Izraelbe Franciaországból és Belgiumból. Az utat az LNET izraeli oktatási civil szervezet szervezte, és

a francia Hassen Chalghoumi imám vezette, aki mérsékelt nézeteket vall és ellenzi az antiszemitizmust. A résztvevők találkozhattak Isaac Herzog elnökkel is.

Abd al-Hamid Benishu, aki az 1990-es években belga rendőrként dolgozott, szintén részt vett az utazáson. Régóta figyelmeztetett a molenbeeki fiatalok körében növekvő szélsőségességre.

„Ez a mecsetekből jön. Ott folyik az agymosás. Ma már kifinomultabb módon prédikálnak, de az üzenetek egyértelműek, és a mecsetekben még mindig létezik a szélsőségesség”

– mondta. „Egy muszlim ember nem elsősorban belga állampolgárnak tekinti magát, hanem bevándorlónak, a muszlim kollektíva részének. Belgium sokáig túlságosan toleráns volt a muszlimokkal szemben. Szükség van a határok kijelölésére”.

Benishu Algériában született, és 22 éves korában költözött Belgiumba.

Fotó: Unsplash

A szaúdi béketerv: egy hasemita palesztin királyság

„Az ENSZ az Európai Unió, Jordánia és Amerika továbbra is hallgat, és nem hajlandó kommentálni azt a szaúd-arábiai javaslatot” – írja David Singer az Arutz 7 oldalán.