Ganz egyesíti erőit Száárral

„Izrael polgárainak olyan működő kormányra van szükségük, amely gondoskodik a nemzetbiztonságról” – mondta Ganz.

Benny Ganz Kék és Fehér és Gideon Száár Új Remény pártja egyesül – jelentették be vasárnap este sajtótájékoztatón – írja a Jerusalem Post.

„Ma letesszük a következő kormány alapkövét. Túl sokáig a szélek és a szélsőségek adták meg az alaphangot, és az izraeli központ hang nélkül maradt”

– mondta Ganz.

Ganz méltatta Száár-t, „bátor és becsületes vezetőnek” nevezve őt.

„Jó megállapodásokra jutottunk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy Izrael népét szolgáljuk, mint két párt és mozgalom, amely a felelős, reális, biztonságos és liberális hangot fejezi ki”

– mondta Ganz, utalva arra, hogy a két párt továbbra is meg fogja tartani külön identitását ugyanazon lista alatt.

Ganz csatlakozásra szólított fel minden izraelit, aki elismeri Izraelt „erős, magabiztos zsidó és demokratikus államként, de nem vall rasszista nézeteket”.

Száár szólalt fel ezután, és hangsúlyozta, hogy az egyesülés a „hazafias jobboldal”, de „centrista nemzetbiztonsági” politikát folytató pártok egyesülése lesz.

„Beni erős volt a mérgező gépezettel szemben” – mondta.

„Barátaimmal együtt nyitott szívvel jövök ebbe a partnerségbe a szeretett Izrael államért, akit szolgálunk, és akinek a javát keressük”

– zárta Száár.

A hírek szerint már legalább két hete tárgyalnak, és a múlt héten állítólag áttörést értek el.

A 12-es csatorna szerint az Új Remény a hírek szerint a közös párt mandátumainak körülbelül egyharmadát kapja majd meg, szemben a Kék-fehérek kétharmadával.

Emellett a közelmúltban megjelent hírek szerint Gadi Eisenkot, az IDF volt vezérkari főnöke fontolgatja, hogy indul a közelgő választásokon, és azt fontolgatja, hogy a Yesh Atidhoz vagy a kék-fehérekhez csatlakozzon.

Ha csatlakozik az új Ganz-Száár párthoz, akkor a második vagy harmadik helyre kerülne a listán, és kaphatna még néhány helyet, amit az általa kiválasztott személyekkel tölthetne fel.

Nem világos, hogy Matan Kahana Jámina párti vallásügyi miniszterhelyettes, aki állítólag egy másik párthoz való csatlakozást fontolgatott, csatlakozik-e a listához, és ha igen, melyik helyre.

Tizenkettes csatorna tíz nappal ezelőtti felmérése szerint egy ilyen összeolvadás 15 mandátumot adna a pártnak, amivel a Likud és a Jés Atid után a harmadik legnagyobb lenne.

Ganz úgy gondolkodik, hogy ha 12 és 15 mandátum között tud nyerni, akkor a következő választások után ő lehet a tárgyalófél a következő választáson, és potenciálisan ő lehet a miniszterelnök.

Ez akkor lenne releváns, ha a Likud vezetője, Benjamin Netanjahu nem szerez 61 mandátumot, és Lapidnak sincs koalíciója. Ebben az esetben Ganz potenciálisan kijátszhatja mindkét oldalt egymás ellen.

Kicsoda Izrael új, ideiglenes miniszterelnöke?

Jair Lapid politikai karrierje előtt néhány filmszereppel, dalszövegek írásával és egy rádiós talkshow vezetésével szerzett hírnevet Izraelben.