Elárasztják Szíriát az utazási influenszerek

A járványügyi korlátozásoktól megszabadulva az utazási influencerek idén rekordszámban áramlanak Szíriába.

A jelenséget „sötét turizmusnak” nevezik, arra utalva, hogy a világ kevéssé ismert pontjaira látogatnak el.

Az alkotókat ugyanakkor bírálják, amiért normalizálják Bassár el-Aszad elnök brutális rezsimjét, és aktivisták szerint gyakran – akár akaratlanul, akár másként – a kormány polgárháborúról szóló narratíváját ismételgetik.

Egy évtizeden át lehetetlen volt turistaként Szíriába belépni, de miután 2019-ben enyhültek a szíriai konfliktusban zajló harcok, a kalandvágyó turisták és a YouTuberek visszatértek – egészen a COVID-19 megérkezéséig. Most pedig rohannak vissza – írja a Business Insider.

A videókban a YouTubereket autóval vezetik körbe Szíriában, találkoznak a helyiekkel, és a kormány ellenőrzése alatt álló területeken, például Homszban és Damaszkuszban éttermeket, piacokat és kulturális örökségeket látogatnak meg, miközben az idegenvezetőik történelemórákat tartanak nekik.

„Semmit nem tudok a Közel-Keletről” – kezdi az influenszer mielőtt Szíriába repülne.

The Syria The Media Won’t Show You 🇸🇾

Get Surfshark VPN at https://surfshark.deals/bankrupt – Enter promo code BANKRUPT for 83% off and 3 extra months for FREE! 🇸🇾 I always thought the Middle E…

A Szíriába látogató tartalomkészítők szinte mindegyike igyekszik elkerülni, hogy véleményt nyilvánítson a polgárháborúról, a legtöbben a szíriai emberek szívélyességét dicsérik, és azt mondják, hogy az országról alkotott véleményük jobbra fordult.

„Rengeteg olyan YouTuber van, aki megpróbál növekedni. Ez egy üzlet számukra” – mondta az Insidernek Ayoub Morrata, egy szíriai, aki túrákat szervez külföldieknek az országban.

„Ezek a turisták többnyire fiatalok, és többnyire a sötét turizmust követik. A kormány nem bánja, hogy a YouTuberek idejönnek, amíg minden ellenőrzés alatt van”.

A turistaként történő szíriai beutazáshoz először is biztonsági engedélyt kell szerezni az ország általános hírszerzési igazgatóságától, ami csak akkor lehetséges, ha egy szíriai utazási irodától vásárolnak utat.

Ezeknek a cégeknek a működéséhez az Aszad-rezsim jóváhagyására van szükségük.

ALEPPO, SYRIA // SOLO Tourist in SYRIA in 2021 [حلب، سوريا]

I can’t believe I’m actually writing this, but i’ve recently returned from a solo trip to Syria. I visited Aleppo, Homs, Hama and Damascus and I want to show…

Videóikban sok tartalomkészítő azt állítja, hogy nem kerültek kapcsolatba egyetlen szíriai kormánytisztviselővel sem, de az aktivisták szerint az utazások korántsem mentesek a kormány felügyeletétől vagy befolyásától.

„Az Aszad hírszerző szolgálatai szinte biztosan ellenőrizni fognak minden ilyen látogatást” – mondta Krystian Benedict, az Amnesty International szíriai kampányának vezetője az Insidernek.

Mivel Szíria egyre népszerűbb célpont a sötét turisták számára, és az Aszad-kormány ismét nyitotta magát, a kritikusok szerint a rezsim azon dolgozik, hogy újjáépítse az országot – sikerrel.

„Amióta a háború elcsendesedett, Szíria a következő Észak-Koreává vált” – mondta egy utazási szakértő az Insidernek.

„Az emberek úgy tekintenek Szíriára, mint egy lehetőségre, hogy beindítsák a karrierjüket. Bizonyos értelemben ez bejött.”

Fotó: Janet Newenham/YouTube screenshot

Közeledik egymáshoz a Hámász és Szíria

Szakértők szerint ez aggodalomra adhat okot Izrael számára.