Az izraeli bíróság érvényesnek ítélte az online kötött polgári házasságokat

Ezzel komoly zavart okoztak Izrael vallási status quo-jában.

A Központi Kerületi Bíróság precedensértékű határozatában, közvetlenül a szombat bejövetele előtt kimondta, hogy az állam köteles izraeli házaspárként regisztrálni azokat, akik külföldön kötöttek polgári házasságot – Izrael határainak elhagyása nélkül. A hírről először a Kan közrádió számolt be – írja az Ujkelet.live

Az államnak lehetősége van a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni.

Azok a párok, akik nem a rabbinátuson keresztül házasodnak – mert nem akarnak, vagy nem ismerik el őket zsidóként vagy az LMBT-közösség tagjai -, külföldön köthetnek polgári házasságot, majd hazatérve házasként regisztrálhatják magukat az államnál.

Frigyüket az izraeli vallási hatóságok nem fogadják el.

A koronavírus-válság idején a légtér lezárása azonban megakadályozta ezeket a házasságkötéseket.

Körülbelül másfél éve a Népesedési Hatóság regisztrált három olyan házaspárt, akik a COVID-19-zárlat csúcspontján kötöttek polgári házasságot Utah államban Zoomon, az ország elhagyása nélkül.

A hírt követően az akkori belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt vezetője, Arje Deri az eljárás befagyasztására utasított, kijelentve, hogy nem fogja engedélyezni ezeket a regisztrációkat.

Ajeket Saked jelenlegi belügyminiszter (Jamina) úgy döntött, hogy nem avatkozik bele a döntésbe, és azon jogi személyek álláspontjára hivatkozott, akik úgy döntöttek, hogy megvédik Deri álláspontját.

Az elmúlt mintegy másfél évben több száz pár kötött így házasságot, akik azóta várták a jogi döntést a kérdésben. A párok között van Idan Roll külügyminiszter-helyettes és férje, Harel Szkaat is.

Efrat Fink bíró pénteken úgy határozott, hogy a Belügyminisztérium Népesedési és Bevándorlási Hatósága köteles regisztrálni azokat a házaspárokat, akik az Egyesült Államok Utah államának égisze alatt végzett online polgári házassági szolgáltatáson keresztül házasodtak össze.

,,Amikor világossá vált, hogy a házassági anyakönyvi kivonat megerősíti, hogy a kérelmezők a Utah állam által elismert szertartáson kötöttek házasságot, és az anyakönyvi kivonatot egy erre felhatalmazott hatóság állította ki, a jegyzőt utasítani kellett volna a regisztráció elvégzésére” – írta a bíró.

A pénteki döntés gyakorlatilag minden izraeli számára elérhetővé teszi a polgári házasságot anélkül, hogy az országon kívülre kellene utaznia. Az ortodox politikusok azonnal elítélték a határozatot, mondván, ez „aláássa” az állam zsidó jellegét.

Fotó: Unsplash

Reform és konzervatív rabbi-álompárra talált rá a szerelem

A két vallási vezető jó ideig nem merte felfedni kapcsolatát a közösségük előtt.