Reform és konzervatív rabbi-álompárra talált rá a szerelem

A két vallási vezető jó ideig nem merte felfedni kapcsolatát a közösségük előtt.

Nem mindennapi frigy történetét osztotta meg olvasóival a The Jewish Telegraphic Agency (JTA). A lap szerint Amy Wallk és Mark Cohen különös módon talált egymásra, de miután felismerték, hogy egymásnak valók, nehéz döntéseket is sikerült meghozniuk kapcsolatukért.

Míg a múltban Wallk a massachusettsi Temple Beth El nevű közösséget vezette, Cohn az észak-karolinai Temple Emanuel nevű gyülekezetért felelt. A 700 mérföldes távolság miatt hamar realizálódott bennük, hogy egyiküknek jelentős áldozatot kell meghoznia, és költöznie kell, ha közös jövőre vágynak.

A kezdeti fordulat, amire egyikük sem számított

Wallk a válása után keveset gondolt egy új kapcsolat lehetőségére. Az 50-es éveinek közepén járó női rabbi önmaga építésére szeretett volna nagy hangsúlyt tenni, ezért is iratkozott be a jeruzsálemi Shalom Hartman Intézet háromhetes szemináriumára 2017 nyarán.

Az ott résztvevő 125 rabbi között volt Cohen is, aki szintén akkoriban esett túl egy váláson. Bár a férfi mindössze öt napot töltött a helyszínen, ez elég volt ahhoz, hogy egy alkalommal közös asztalnál ebédeljen Wallkkal.

Wallk konzervatív háttérből jött, míg Cohn egy reformközösség rabbija. Mégis hamar felismerték, hogy sok közös van bennük: mindketten szeretnek imádkozni, aktív szerepet vállaltak mozgalmuk egy új imakönyvének kidolgozásán, nem mellesleg mindketten elváltak és friss gyász kötötte őket elveszített szüleikhez.

A találkozó után néhány emailt váltottak még, ám egy ideig nem folytatódott történetük.

Karrier vagy házasság?

Hat héttel később mégis újra találkoztak egy washingtoni AIPAC konferencián, ahol megerősödött bennük az érzés, hogy szeretnének egymással több időt tölteni.

Ekkoriban még nem merték közösségeik előtt feltárni kapcsolatukat. Azonban fontos döntés előtt álltak, hiszen mindketten úgy érezték, hogy nem maradhatnak mindketten saját helyükön. Cohn 21 éve szolgált, Wallk pedig 14 éve végzett rabbinikus munkát.

Cohn elmondása szerint úgy érezte, teljessé lett munkája az évek alatt, ezért kész volt továbblépni.

„Van egy figyelemre méltó menyasszonyom, akit történetesen rabbiként nagyon tisztelek. Jártam a zsinagógájában, és szeretek zsidónak lenni az ottani padsorokban”

– fogalmazott a férfi.

Miután ez eldőlt, a darabok gyorsan a helyükre kerültek: Wallk és Cohn 2022. január 2-án házasodtak össze a San Francisco-i Fairmont Hotelben, szűk körben, mindössze 17 vendég előtt.

Noha Cohen számára jövőbeli munkája még kérdés, mostanra egyet biztosan tud: életében először, mostantól igazán szigorúan kóser konyhájú otthonban fog élni.

Más vegyes rabbinikus párokhoz hasonlóan ők is megtanulták értékelni a másik mozgalmával kapcsolatos szokásokat – summázza a történetet elmesélő JTA.

„Megállás nélkül dolgozunk az életek megmentésén”

Már több mint 500 tonna humanitárius segélyt osztottak szét Ukrajnában az amerikai zsidó szervezetek.