Zelenszkij kirúgta Ukrajna budapesti nagykövetét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton rendeletben rúgta ki Ljubov Nepopot Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének tisztségéből – számolt be az Index. 

Az Izvesztyija információja szerint valóságos tisztogatási hullám vette kezdetét az ukrán diplomáciában: Ljubov Nepopon kívül visszahívták Andrij Melnyik németországi, Vjacseszlav Jacjuk norvégiai és Jevgenyija Perebijnosza csehországi nagykövetet is.

A hírt később a Reuters és a Guardian is megerősítette. Az elnöki rendelet nem fűz indoklást a döntéshez.

Zelenszkij a berlini és a budapesti ukrán nagykövet mellett felmentette az indiai, a csehországi és a norvégiai ukrán nagykövetet is. A rendeletből nem derül ki, hogy a leváltott diplomaták kapnak-e valamilyen új megbízást, írja az MTI.

Nepop korábban azzal került be a hírekbe, hogy kritizálta Orbán Viktor politikáját: nem értette, hogy a magyar miniszterelnök miért nem nyújt katonai segítséget keleti szomszédjának. Nepop néhány nappal később újra felszólította a magyar kormányt, hogy nyújtson több támogatást Ukrajnának, mert szerinte Magyarország csak úgy maradhat ki a háborúból, ha segíti országát a konfliktusban.

„Meg lehet sértődni azon, hogy túl határozottan kérjük a segítséget, és erre hivatkozva megtagadni a további segítséget. Ehelyett azonban egyszerűen csak gondoljanak bele, mit él át nap mint nap Ukrajna és minden polgára”

– jelentette ki Nepop.

Áprilisban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint nem lehetett szó nélkül elmenni azok mellett a nyilatkozatok mellett, melyeket a legbefolyásosabb ukrán politikusok Magyarországgal kapcsolatban fogalmaztak meg.

Hazarendelik Ukrajna szabadszájú berlini nagykövetét

Ennek kiváltó oka lehet az ukrán nacionalista vezetővel, Sztyepan Banderával kapcsolatos botrányos kijelentése.