Hazarendelik Ukrajna szabadszájú berlini nagykövetét

Andrij Melnyket, Ukrajna németországi nagykövetét visszahívják, és a kijevi külügyminisztériumba helyezik át. Ennek kiváltó oka lehet az ukrán nacionalista vezetővel, Sztyepan Banderával kapcsolatos botrányos kijelentése.

Sajtóértesülések szerint visszahívják Andrij Melnyket, Ukrajna németországi nagykövetét, és a kijevi külügyminisztériumba helyezik át. A Bild című lap több kijevi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a külügyminisztérium ezt a javaslatot Volodimir Zelenszkij elnöknek tette.

A 46 éves politikus leváltására ősszel kerülhet sor, a lap szerint Melnyik esetleg külügyminiszter-helyettes lehet. A Süddeutsche Zeitung az ukrán elnöki hivatal körére hivatkozva arról is beszámolt, hogy Melnyk távozik berlini posztjáról, és a kijevi külügyminisztériumba kerül.

Melnyk Németországban arról ismert, hogy élesen bírálja a német kormány Ukrajna-politikáját. Legutóbb a Sztyepan Bandera (1909-1959) egykori ukrán nacionalista vezetővel kapcsolatos ellentmondásos kijelentései miatt került nyomás alá. Melnyk egy interjúban Bandera védelmére kelt, mondván:

„Bandera nem volt zsidók és lengyelek tömeggyilkosa.”

E kijelentésekkel kapcsolatban éles bírálat érkezett többek között Lengyelországból és Izrael berlini nagykövetségéről. Az ukrán külügyminisztérium ezután elhatárolódott Melnyk nyilatkozatától, és kifejtette, hogy ő csak „személyes véleményét” fejezte ki, amely nem tükrözi a minisztérium álláspontját.

Melnyk azonban visszautasította azt a vádat, hogy megjegyzéseivel elbagatellizálta volna a holokausztot.

„Mindenki, aki ismer engem, tudja: mindig is a lehető leghatározottabban elítéltem a holokausztot”

– írta kedden a Twitteren. Az ellene felhozott vádak szerinte „abszurdak” voltak.

A Banderáról szóló kijelentések azonban nem az első olyan megjegyzések voltak Melnyk részéről, amelyek nemtetszést váltottak ki Kijevben. Május elején a nagykövet bírálta Olaf Scholz kancellárt, amiért úgy döntött, hogy egyelőre nem utazik Ukrajnába, és azzal vádolta, hogy

„a sértett májkolbász szerepét játssza”.

Melnyik a külügyminisztere, Dmytro Kuleba nyomására bocsánatot kért, akinek meg kellett magyaráznia, hogyan is került sor a kijelentésére.

Volodimir Zelenszkij elnöknek sem tetszett a „májas támadás”, ahogy arról maga Melnyik is beszámolt. „Az elnököm nem volt elragadtatva” – ismerte el a Der Spiegelnek.

Botrány: a berlini ukrán nagykövet szerint Banderáék nem is gyilkoltak zsidókat

Hivatalos közleményben határolódott el az ukrán külügyminisztérium saját berlini nagykövetétől.