Botrány: a berlini ukrán nagykövet szerint Banderáék nem is gyilkoltak zsidókat

Újabb kijelentésével keltett közfelháborodást Andrij Melnyk berlini ukrán nagykövet – írja az Origo.

Hivatalos közleményben határolódott el az ukrán külügyminisztérium saját berlini nagykövete, Andrij Melnyk legújabb nyilatkozatától.

Az ukrán diplomata ugyanis német újságírónak nyilatkozva védelmébe vette a hírhedt ukrán nacionalista, Sztyepan Andrijovics Bandera személyét. Szerinte ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy az ukrán nacionalista vezető, Bandera hívei tömegesen gyilkolták volna a zsidókat.

„Bandera nem volt zsidók és lengyelek tömeggyilkosa”

– így mondta.

Melnyk kijelentése miatt még az Ukrajnát jelenleg mindenben segítő és támogató Lengyelország felháborodását is kiváltotta, Zbigniew Rau külügyminiszter nemtetszését fejezte ki az ukrán külügyminisztérium felé.

Mint az történelmi tény, Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezete radikális szárnyának ideológiai vezetője volt. Körei, a nyugat-ukrajnai nacionalista partizánok voltak felelősek az 1943-as kitelepítésekért, amelyek során lengyel civilek tízezreit gyilkolták meg. Bandera azt mondta:

a moszkoviták, a lengyelek, a magyarok és a zsidók az ellenségeitek, pusztítsátok el őket!

A náci vezető a második világháború után Németországba költözött, ahol 1959-ben a KGB egyik ügynöke meggyilkolta.

Golda Meirről és ukrán antiszemitákról neveznek el közterületeket Ukrajnában

A világ igazai mellett a kijevi születésű Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök is utcát kap, ám a listán szerepelnek a nácikkal szövetkező ukrán nacionalista vezetők is.