„Biden azt akarja megragasztani, ami nincs eltörve”

„Izrael a legstabilabb ország a környéken, miért gondolja Biden, hogy meg kell javítani? És a javítási rekordja katasztrofális” – írja Jack Engelhard, amerikai író az Arutz 7 oldalán írt véleménycikkében. 

„A szakértők szerint az elnök két célt tart szem előtt a régióba tett útjával. 1., hogy a szaúdiaknál növelje az olajkitermelést, és 2… Nos, a második célt nem is olyan könnyű meghatározni, mert most Izraelről van szó, a környék legstabilabb országáról, amely mégis mindig javításra szorul. Legalábbis így gondolkodnak, amikor diplomaták és elnökök látogatnak a zsidó államba” – kezdi Engelhard.

Az író szerint Biden várhatóan megpróbálja helyrehozni az „Izrael és a palesztin arabok közötti megszakadt békefolyamatot”.

„Milyen békefolyamatot? Amennyire tudjuk, a Hamász folyamatosan a következő háborúra készül, a Palesztinai Hatóság Mahmúd Abbász pedig folyamatosan „Palesztináról, a folyótól a tengerig” beszél”

– emlékeztet az író.

A szerző szerint szinte biztos, hogy Biden a „kétállami megoldást” fogja segítségül hívni, mint mindenre megoldást.

„Ki kérdezte? Ki kért megoldást valamire, ami nincs is elromolva?”

– teszi fel a kérdést Engelhard.

„Mert a helyzet a következő… az Izrael és a palesztinai arabok közötti helyzet olyan jó, amilyen csak lehetséges. Pont. A történet vége. Legalábbis az én véleményem. Lehet, hogy pesszimista vagyok, vagy realista. Döntsék el önök, de akárhogy is, az életnek folytatódnia kell, bármi is legyen az akadály.

Tökéletes soha nem lesz… biztosan nem, amíg a palesztinai arabok haragja Izrael ellen nemzedékről nemzedékre megújul”

– írja a szerző.

Robert C. Castel: Miért nincs béke az olajfák alatt?

Egy stabil modus vivendi Ciszjordánia arab lakosságával csak a törzsi szintre építve hozható létre.

Az író rámutat mennyire megalázó Bidennek, hogy Szaúd-Arábiába kell mennie olajért.

„Most az amerikai elnök térden állva fog könyörögni a királynak, hogy növelje a termelést az Egyesült Államok számára. Ha ez még nem lenne elég kínos, Macronra maradt, hogy tájékoztassa Bident arról, hogy a szaúdiak már most is teljes kapacitással dolgoznak. Biden ezt nem tudta? Miért nem tudta?” – teszi fel a költői kérdést Engelhard.

Megemlíti, hogy a hírek szerint Biden nem igazán hallgat a tanácsadóira, sokkal inkább feleségére és fiára, annak számtalan botránya ellenére.

„Mondjuk… ha Joe nem tud a szaúdiakkal tárgyalni, a fia, Hunter lenne a tökéletes ember a beugrónak. Hunter tudja, hogyan kell üzletet kötni! A világ minden táján kötött már üzleteket a család nevével kereskedve”

– jegyzi meg epésen az író.

Az író rámutat, hogy Biden baloldali tolódása gyengévé tette. Népszerűtlen, és minden amit „helyrehozott” az elromlott.

„Nincs többé szó a nemzet gyógyításáról. Inkább a környezet gyógyításáról. Így az első napon elkezdte a csővezeték-üzemeltetők tönkretételét. Ezért a mai magas árakhoz vezetett.  Trump alatt Amerika energiafüggetlen volt… amíg Biden úgy nem döntött, hogy „helyrehozza” ezt. A határ? Ezt is ő hozta rendbe. Amíg Biden nem jött, a mexikói határ viszonylag szoros és ellenőrzés alatt tartott volt. Biden megnyitotta, így Amerika most egy invázió kellős közepén van” – sorolja a cikk.

„Biden gyenge kézzel érkezik Izraelbe. Az izraelieknek ezt észben kell tartaniuk abban az esetben, ha azért jön, hogy „helyrehozza a dolgokat” Izrael és a Közel-Kelet számára”

-zárja Jack Engelhard.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: EPA/WILL OLIVER

Milyen tervei lehetnek Joe Bidennek Izraellel?

Hiába támogatja Biden Izraelt, Amerika Iránnal kapcsolatos politikája árnyékot vet az izraeli-amerikai szövetségre.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.