A Gazprom fizeti a nyugati politikusokat bepalizó kamu-Klicskókat

Szolgálataikért pénzt kap a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég egy leányvállalatától az az orosz humorista duó, amely Vitalij Klicsko kijevi polgármestert imitálva megtévesztett több nyugati politikust – jelentette csütörtökön a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság.

A Wowan-Lexus duó már korábban elismerte az RBB Kontraste című politikai magazinműsorának, hogy ők felelősek mások mellett a berlini kormányzó polgármester – a tartományi rangú német főváros kormányának vezetője -, Franciska Giffey megtévesztéséért.

A műsor új, csütörtöki számában közölt interjúban azt is elmondták, hogy egy Gazprom-leányvállalat finanszírozza a tevékenységüket.

„A Rutube-nak dolgozunk, és a Rutube nagykövetei vagyunk, így onnan szerezzük a pénzünket”

– mondta Alekszej Sztoljarov, a Lexus művésznevet használó humorista az RBB-nek.

A Rutube egy orosz videomegosztó platform – a Youtube orosz másolata -, amely a Gazprom-csoporthoz tartozik.

Alekszej Sztoljarov és társa, Vlagyimir Krasznov, azaz Wowan manipulált videóhívásokkal tévesztett meg politikusokat. Azt a látszatot keltették, hogy az általuk hívott féllel Vitalij Klicsko beszélget. Franciska Giffey és stábja a beszélgetés nagyjából harmincadik percében gyanút fogott, és megszakította a hívást. Az ál-Klicsko ekkor éppen arra kérte a berlini városvezetőt, hogy segítsen egy kijevi melegfelvonulás megszervezésében.

Az orosz humoristák a Kontraste előző, június 29-i számában közölték: nem árulják el, hogy milyen technológiával dolgoztak, de azt elmondhatják, hogy könnyű dolguk volt.

Az RBB szakértői szerint úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt vélekedéssel ellentétben nem a mesterséges intelligencia használatának magas szintű képességét feltételező, úgynevezett deepFake technológiát használták, hanem egy jóval egyszerűbb megoldást.

A berlini polgármesterrel folytatott álbeszélgetésről készített képernyőfelvételek alapján meglehet, hogy csupán manipuláltak egy Zoom-interjút, amelyet Vitalij Klicsko egy ukrán újságírónak adott.

A Wowan-Lexus duó számos hasonló megtévesztő akciót hajtott végre korábban. Az RBB-nek hangsúlyozták, hogy munkásságuknak nincs politikai vonatkozása, és nem orosz titkosszolgálati megbízásból dolgoznak.

Ugyanakkor – tette hozzá az RBB – tevékenységük feltűnően gyakran irányul a Kreml kritikusai ellen, és nemrégiben egy moszkvai díjátadó ünnepségen az orosz külügyminisztérium szóvivőjétől kaptak elismerést.

George W. Busht sikerült megszívatni meg két orosz tréfamesternek

Két jól ismert orosz tréfamester azt állítja, hogy rászedték George W. Bush volt amerikai elnököt, hogy beszéljen velük az Ukrajnában zajló orosz invázióról.

A szóvivő a „telefondiplomácia mestereiként” jellemezte őket

– jegyezte meg a német közszolgálati médiatársaság.

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) korábbi vezetője, Gerhard Schindler az ügyről az RBB-nek azt mondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben „gigantikus információs háború” is zajlik, amelynek célja az ellenség hiteltelenítése, és eszközei közé tartozik az álhír, a dezinformáció és a manipuláció.

Ugyanakkor „a legélesebb fegyver ebben az információs háborúban a humor, a viccelődés és gúnyolódás az ellenfél nevetségessé tételének és delegitimálásának szándékával”

– mondta Gerhard Schindler, hozzátéve: „nagyon emlékeztet a titkosszolgálati műveletekre” az a módszeres eljárás, amellyel a humoristák feltérképezték, megközelítették, behálózták, majd a videóhívással megtévesztették áldozataikat.

A NATO stratégiai kommunikációra szakosodott rigai kutatóintézetének (NATO CoE STRATCOM) igazgatója, Janis Sarts az RBB-nek elmondta: a Rutube-hoz fűződő kapcsolat elismerése alapján egyértelmű, hogy a két humorista „állami pénzt” kap, és ez logikus is, hiszen a Kremlnek fontos érdeke fűződik a Wowan-Lexus duó tevékenységéhez.

A humor ugyanis fenyegetés „minden autokratikus rezsimnek”, így Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerének is, ezért igyekeznek „ellenőrzés alatt tartani a humort”, és mint a Wowan-Lexus duó esetében is, az ellenségnek tartott nyugati politikusokra irányítani – fejtette ki a 32 országot összefogó katonai szövetség szakértője.

Moszkvai közterület nevének megváltoztatásával piszkálják az oroszok Amerikát

A moszkvai amerikai nagykövetség ezentúl a Donyecki Népköztársaság terén található.