Zöldellenes politikus is pályázna az angol miniszterelnöki székre

Steve Baker, aki nem mellesleg annak a kutatócsoportnak vezetője, amelynek sokan a Brexit elérését tulajdonítják, gyakran utalt már a zöld intézkedésekkel szembeni ellenszenvére, egyszer például tweetben állította, hogy valójában nincs is klímaváltozás.

Baker korábban azt is mondta, hogy számos zöld intézkedés, köztük a gazdáknak a környezetvédelemért juttatott támogatások, „az emberiség földi létével ellenesek”, illetve, hogy bővítené a gázkitermelést az országban, mert „nincs rövid távú veszély” az éghajlati válság miatt.

„Elég sokan könyörögnek nekem, hogy induljak, úgyhogy komolyan el kell gondolkodnom rajta” – mondta a versenybe való belépésről Baker.

Több politikus megdöbbent a gondolattól, hogy a klímaválság miatti kultúrharc a miniszterelnöki verseny részévé válhat.

Például Caroline Lucas, a zöldek parlamenti képviselője szerint egy Baker nézeteit valló miniszterelnök „felbecsülhetetlen méretű katasztrófa lenne”.

Baker korábban a The Guardian-nek beszélt egy parlamenti rendezvény után, amelyet a Global Warming Policy Foundation (Globális Felmelegedési Politikai Alapítvány) szervezett, egy olyan kutatóintézet, amelyet az Egyesült Királyság egyik vezető klímaszkeptikus forrásaként tartanak számon, és amelynek Baker a kuratóriumi tagja.

Elmondta, hogy véget vetne a szél- és napenergia növelésének:

„Ezek alapvetően időszakos energiaforrások. Ezért ha fenn akarjuk tartani az életszínvonalunkat és különösen az iparunkat, akkor ezeket az időszakos forrásokat valami mással kell pótolnunk”.

Baker ehelyett növelné az ország gázfelhasználását és angliai termelését, bár elismerte, hogy támogatná a szén-dioxid-leválasztást és -tárolást.

„Azt gondolom hogy ha a lakosság azt tapasztalná, hogy azért fizet kedvezményes gázárat, mert elfogadta a palagáz kitermelését a lakóhelye közelében, az rendkívül népszerű lenne”

– mondta Baker.

A vadon élő állatok kipusztulásának megakadályozására és a szén-dioxid tárolására irányuló intézkedések szintén veszélybe kerülnének, ha Baker lenne a miniszterelnök, aki azt mondta, hogy olyan programmal indulna, amely visszafordítaná azokat a terveket, amelyek szerint a gazdáknak inkább a környezet megőrzéséért fizetnének, mint az élelmiszertermelésért.

„Én olyan politikát akarok, amely mindannyiunkat el tud látni” – mondta, majd hozzátette:

„Ez magában foglalja az élelmiszertermelést is. Attól tartok, hogy a most elfogadott politikák némelyike egyszerűen életellenes. Azt szeretném, ha virágzó és teljes életet élhetnénk, egészséges környezetet teremtve magunk körül.”

A képviselő szerint „veszélyben vagyunk a szélsőséges zöld politikák miatt”, és

azzal vádolta a klímavédelem mellett kampányolókat, hogy „rettegésben tartják a gyerekeket”.

„Ezt gyermekbántalmazásnak tartom, ez helytelen”.

Visszatérhet-e még a szén kora?

Májusban olyan nagyot ugrott a szén ára, amilyet 50 éve nem láttunk.