Nappal és széllel váltaná ki az orosz gázt a német kormány

A német parlamenti képviselők arra készültek, hogy jóváhagyjanak egy, a megújuló energia termelésének fellendítését célzó jelentős reformcsomagot, miután Olaf Scholz kancellár arra figyelmeztetett, hogy az ország túl sokáig támaszkodott az oroszországi energiaellátásra.

Németország az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentette az Oroszországból származó energiaimportját.

A német kormány célja, hogy az orosz szén és kőolaj vásárlását idén, a földgázét pedig 2024-ig megszüntesse.

Scholz szerdán késő este azt mondta, hogy a háború újabb ok arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága megkettőzze a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítésére irányuló erőfeszítéseit.

„Németország túl sokáig és túl egyoldalúan támaszkodott az Oroszországból származó energiaszállításokra” – mondta egy berlini megújulóenergia-ipari rendezvényen.

„Rá kellett döbbennünk, hogy Oroszország fegyverként használja az energiát. Hiszen senki sem hiszi el, hogy Oroszország pusztán technikai okokból csökkenti a gázszállításait”.

Scholz kormánya nemrég ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a nap- és szélerőművek telepítését, és célul tűzte ki, hogy 2030-ra Németország bruttó villamosenergia-felhasználásának 80%-át megújuló energiából állítsa elő, 2045-re pedig minden forrásból származó üvegházhatású gázkibocsátást „nettó nullára” csökkentse.

Közgazdászok megkérdőjelezték, hogy ezek a célok a jelenlegi intézkedésekkel megvalósíthatók-e — írja az AP.

„Ha hosszú távon megfizethetően akarjuk tartani az energiát, ha össze akarjuk egyeztetni az ellátásbiztonságot és az klímavédelmet, akkor ez csak megújuló energiákkal lehetséges” – mondta Scholz. „Ezért kell most nagy sebességbe kapcsolnunk a megújuló energiaforrások bővítését.”

Hazudós Robert

„A német energiaválság új fokozatba kapcsolt, összeomlani látszik a zöld hazugságok kártyavára” – írja véleménycikkében Krisztina Koenen.