Egymillió muszlim kezdi meg a zarándoklatot Mekkába

Mintegy egymillió zarándok gyűlt össze a világ minden tájáról a szaúd-arábiai Mekka városában, hogy elvégezze a haddzs első szertartását, ami a legnagyobb zarándoklat azóta, hogy a koronavírus-járvány felborította az évente megrendezett, az iszlám szempontjából legfontosabb eseményt.

A haddzs egyszeri kötelesség minden muszlim számára, aki fizikailag és anyagilag képes megtenni az utat, amely a hívőket azon az úton vezeti, amelyen Mohamed próféta mintegy 1400 évvel ezelőtt végigment. A zarándokok öt napot töltenek különböző rituálék elvégzésével, így az iszlám legszentebb szentélye, a Kába körüli imádkozással. Csütörtökön a nagymecset udvarának közepén több ezer zarándok körözött a Kába körül, a szokásoknak megfelelően, az óramutató járásával ellentétes irányban.

A koronavírus járvány miatt a szaúdi kormány immár harmadik éve megtiltotta a zarándoklatot, az idén megjelenő 18 és 65 év közötti mintegy egymillió zarándok mindegyike be kell legyen oltva a koronavírus ellen, negatív a COVID-19 teszttel kell rendelkeznie.

A hatóságok becslése szerint a zarándokok 85%-a külföldről érkezett.

A jómódúak akár háromezer dollárt is fizethetnek éjszakánként a Kábára néző ötcsillagos szállodákért. A legtöbb ember számára azonban a zarándoklat azt jelenti, hogy egyszerű szálláshelyeken vagy a mecset körül a földön alszanak.

Mivel minden évben sokkal többen jelentkeznek a haddzsra, mint amennyit a királyság befogadni tud, a szaúdi kormány az egyes országok muszlim lakossága alapján megállapított éves kvóták segítségével ellenőrzi a látogatók számát.

A síita Irán, Szaúd-Arábia regionális ellensége, amely 2016-ban az eszkalálódó rivalizálás közepette megtiltotta állampolgárainak a zarándoklaton való részvételt, 39 000 főt küldött, ami kevesebb mint fele a 2019-es számnak.

Az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah különleges megbízottja például azért nem kapott vízumot, mert elmúlt 65 éves.

Bár a koronavírus-járvány még messze nem ért véget, és naponta több száz új fertőzöttről érkezik jelentés a királyságban, a kormány örül a turistáknak, az esemény fontos presztízs és turisztikai bevétel Szaúd-Arábia számára.

Izrael lézerfegyvereket adna Szaúd-Arábiának és az Emírségeknek

Alakul az Irán-ellenes közel-keleti védelmi szövetség.