Oroszok fenyegetőznek, hogy „visszaveszik” Alaszkát Amerikától

Az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán azzal fenyegetőzött, hogy „visszaveszi” Alaszkát, ha az Egyesült Államok büntetésként az ukrajnai invázió miatt befagyasztja vagy lefoglalja az orosz vagyont.

„Amerika mindig emlékezzen: van egy darab terület, Alaszka” – idézi Vjacseszlav Volodint a The Moscow Times a parlament, az állami duma nyári szünet előtti utolsó ülésén.

„Amikor külföldön próbálnak gazdálkodni az erőforrásainkkal, gondoljanak arra, mielőtt cselekednének, hogy nekünk is van mit visszavennünk”

– mondta Volodin.

Megjegyezte, hogy Pjotr Tolsztoj házelnök-helyettes azt javasolta, hogy az alaszkaiak körében tartsanak népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozásról.

„Mi nem avatkozunk bele a belügyeikbe”

– válaszolta Volodin nevetést visszafojtva, miután az Állami Duma képviselői tapsoltak.

Volodin korábban felvetette, hogy Moszkva az „ellenséges” országok oroszországi vagyonát is lefoglalhatná, megtorlásul arra az amerikai javaslatra, hogy a lefoglalt orosz oligarchák vagyonát Ukrajna újjáépítésére használják.

Az oroszok a feltételezések szerint először az 1600-as években jutottak el Alaszkába. A Szibéria és Alaszka közötti rendszeres szőrmekereskedelmi expedíciók az 1740-es években kezdődtek, és ekkor kezdtek megjelenni orosz települések az alaszkai partvidéken.

Oroszország 1867-ben 7,2 millió dollárért, azaz hektáronként nagyjából 2 centért adta el Alaszkát az Egyesült Államoknak.

Ugyancsak szerdán Dmitrij Medvegyev volt elnök a közösségi médiában atomháborúval fenyegetőzött, ha a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság büntetést szab ki Oroszországra az Ukrajnában elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt.

A Kreml a múlt hónapban a nyugati nemzetekkel fenntartott kapcsolatok „hosszú válságára” figyelmeztetett, ugyanis Oroszország ukrajnai területek elfoglalására irányuló katonai hadjárata a negyedik hónapjába lépett.

„Soha többé nem fogunk megbízni a Nyugatban” – mondta akkor egy interjúban Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője.

Lavrov a nemzetközi jog védelmére szólított fel

Mivel szerinte „a világ bonyolult módon fejlődik”.