Antiszemitizmus Izraelt apartheid-államnak nevezni

Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Mozgalom (CAM), a Cionista Világszervezet (WZO) és az NGO Monitor konferenciáján vezető politikusok megvitatták az “apartheid” kifejezés eltorzítását és Izrael elleni felhasználását. Egyre többen elvonatkoztatják ugyanis a kifejezést annak dél-afrikai történelmi kontextusától, azzal a céllal, hogy Izraelt rasszista entitásként ábrázolják, rágalmazzák és elszigeteljék a zsidó államot — számol be a Tett és Védelem Alapítvány honlapja.

A konferencián nemzetközi diplomaták, törvényhozók és politikai döntéshozók tárgyaltak arról, mit kell tenni annak érdekében, hogy az “apartheid” kifejezés visszakerüljön a megfelelő kontextusába, és hogy delegitimálják a használatát egy olyan konfliktusról folytatott vitában, amelyhez nincs köze.

“Izraelt apartheid–államként kategorizálni egyszerűen antiszemitizmus. Véleményem szerint az ilyen állítás szembemegy a térségben a békefolyamat során elért haladással, csak elmélyíti a szakadékokat és táplálja az antiszemitizmust világszerte”

– jelentette ki Nicola Beer, az Európai Parlament alelnöke, a vallási diszkrimináció és az antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízottja.

Az apartheid-kampány Izrael zsidó és demokratikus államként való létjogosultságát kérdőjelezi meg azzal, hogy Izraelt eredendően rasszista államnak állítja be – emlékeztet a The Jerusalem Post. Az elmúlt 18 hónap során a Human Rights Watch és az Amnesty International is olyan jelentéseket tett közzé, amelyekben Izraelt apartheiddel vádolják, és az ENSZ két olyan testületet is létrehozott, ahol ezzel az állítással foglalkoznak.

Naftali Bennett rendesen helyre tette a CNN provokatív sztárriporterét

Christiane Amanpour Naftali Bennettet faggatta jeruzsálemi Templom-hegyen kialakult helyzetről. Természetesen ismét durván elfogultan.

Ezek a próbálkozások elferdítik a történelmet arról, hogy mi történt Dél-Afrika korábbi, intézményesített faji szegregációs rendszerében. Az apartheidről szóló diskurzus elbagatellizálja az elnyomó apartheidrendszer valódi áldozatainak szenvedését

– írja az izraeli lap.

“A dél-afrikaiak szenvedése az apartheid idején egyedülálló volt, és az a kísérlet, hogy ugyanezt a címkét Izraelre is alkalmazzák, elbagatellizálja ezt a történelmet, és elfogadhatatlan. Ezt nyílt antiszemitizmusnak tartjuk. Azt állítani, hogy Izrael rasszista, sérti az IHRA antiszemitizmus munkadefinícióját. Az apartheidre vonatkozó állítások nem egy adott politika megkérdőjelezéséről szólnak, hanem a zsidó állam jellegének megkérdőjelezéséről”

– közölte Jirí Kozák, a Cseh Köztársaság külügyminiszter-helyettese.

“Azok, akik Izraelt apartheiddel vádolják, maguk is rasszisták, mivel valódi céljuk az, hogy megtagadják a világ egyetlen zsidó államának legitimitását, és ha az ő akaratuk érvényesülne, akkor a zsidókat ismét szétszóratásba, mészárlásba és megkülönböztetésbe taszítanák”

– jelentette ki a konferencián Ruth Deech bárónő, a Lordok Házának (a brit felsőház) tagja.

Niclas Herbst európai parlamenti képviselő, a Költségvetési Bizottság alelnöke pedig megállapította:

„Az apartheid idején sok politikai fogoly örült volna, ha úgy él, mint a palesztinok Izraelben.”

Az Izrael ellenes uszítás világkiállítása Kasselben

A szombaton megnyitott Documenta az antiszemitizmus legalantasabb formáit emeli a művészet szintjére.