A rendőrség rálőtt a környezetvédelmi szabályok ellen tiltakozó holland gazdákra

A holland rendőrség lövéseket adott le a nitrogénkibocsátás csökkentésére vonatkozó tervek ellen tiltakozó traktoros gazdákra kedd este Hollandia északi részén.

A rendőrség közölte, hogy „fenyegető helyzetre” reagáltak, amikor a gazdák, akik megpróbáltak áthatolni egy blokádon, hogy feljussanak egy autópályára Friesland tartományban, traktorjaikkal nekihajtottak a rendőröknek és járműveiknek.

A Friesland-tartományi rendőrség szerint lövéseik eltaláltak egy traktort, de senki sem sérült meg. Három gyanúsítottat letartóztattak. A holland kormány belső nyomozati szerve közölte, hogy megvizsgálja a történteket.

A holland gazdák a héten tiltakozásba kezdtek a kormány tervei ellen, amelyek értelmében a gazdáknak kevesebb műtrágyát kellene használniuk, és csökkenteniük kellene az állatállományukat, ami egyes gazdaságok bezárására kényszeríthetné őket.

A holland kormány 2030-ig csökkenteni akarja az állattartás által termelt nitrogén-oxid és ammónia kibocsátását.

A tervek szerint a csökkentés egyes területeken elérheti a 70 százalékot.

Caroline van der Plas parlamenti képviselő „rendkívüli vitát” kért Mark Rutte holland miniszterelnökkel és Dilan Yeşilgöz-Zegerius igazságügyi és biztonsági miniszterrel az eszkalálódó tiltakozásokról.

Nappal és széllel váltaná ki az orosz gázt a német kormány

A cél, hogy az orosz szén és kőolaj vásárlását idén, a földgázét pedig 2024-ig megszüntessék.