Lapid megígérte Macronnak, hogy nem épít új zsidó településeket

Bár a meglévő zsidó települések terjeszkedhetnek, de kormányzása idején új települések nem épülnek Júdea-Szamáriában – közölte Jaír Lapid izraeli miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott párizsi tárgyalásán a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerdai híradása szerint.

Jair Lapid miniszterelnök kedden kijelentette, hogy bár nem zárja ki egy találkozó lehetőségét Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnökkel, jelenleg nincsenek tervek a tárgyalásokra.

„Nem tartok találkozókat a találkozók kedvéért, hacsak nem járnak pozitív eredménnyel Izrael számára. Jelenleg nincs napirenden, de nem zárom ki”

– mondta Lapid a Walla hírportál szerint egy újságírókkal tartott tájékoztatón.

A miniszterelnök, aki a megjegyzéseket egy párizsi útja során tette, elmondta, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt a palesztin kérdésről.

„A franciáknak jogos kérdéseik vannak, és vannak nézeteltéréseik arról, hogy mit kellene tenni a palesztin kérdésben, de megértik, hogy a kormány mit tehet és mit nem”

– mondta Lapid a Ynet hírportál szerint.

A Lapiddal való találkozót megelőzően Macron nyilvános megjegyzéseiben arról beszélt, hogy fontos olyan megállapodásra jutni, amely elismeri a palesztinok „legitim törekvéseit”.

A Ynet jelentése szerint Macron a találkozó során felvetette Lapidnak a telepépítés kérdését Júdea-Szamáriában.

Lapid elmondta, hogy közölte francia kollégájával, hogy

bár a meglévő zsidó települések bővítését engedélyezik, új települések nem lesznek.

Lapid a múlt héten vette át a miniszterelnöki tisztséget a Naftali Bennett volt miniszterelnökkel kötött hatalommegosztási megállapodás részeként, amelyet az váltott ki, hogy a 24. Knesszet megszavazta önfeloszlatását, és november 1-jére választásokat írt ki.

Külügyminiszterként Lapid legalább két alkalommal találkozott a Palesztin Hatóság magas rangú tisztviselőjével, Husszein al-Sejkkel.

Benny Ganz védelmi miniszter azonban az elmúlt hónapokban kétszer is találkozott Abbásszal, többek között Ganz Ros Haájin-i rezidenciáján. Mindkét találkozót néhány palesztin kérésnek eleget tevő izraeli bejelentés követte.

Az izraeli védelmi miniszter otthonában fogadta a palesztin elnököt

Ez volt 2010 óta Mahmúd Abbász első, Izraelben tartott hivatalos találkozója.

Bennett ellenzi a palesztinokkal folytatott béketárgyalások felújítását, és elutasította, hogy találkozzon Abbásszal.

Az év elején Lapid az akkor várhatóan 2023 augusztusában esedékes miniszterelnöki tisztségváltásával kapcsolatos megjegyzéseiben hangsúlyozta, hogy nem fogja drámaian megváltoztatni Bennett Rámalláhra vonatkozó politikáját.

Az előző, Benjámin Netanjahu vezette kormány alatt a magas rangú izraeli és palesztin tisztviselők ritkán találkoztak.

Párizsi tartózkodása során Lapidot a Siratófalnál a múlt héten történt incidensről is kérdezték, amelynek során ultraortodox szélsőségesek megzavarták az egalitárius irányzatok számára kijelölt helyen tartott bar- és bat micvó szertartásokat.

„Az, hogy a Siratófalnál erőszakos cselekmények történnek olyan emberek ellen, akik a hitük szerint akarnak imádkozni, nem folytatódhat”

– szögezte le a miniszterelnök a Walla szerint.

„Izrael az egyetlen ország a világon, ahol nincs vallásszabadság a zsidók számára”

– állította.

Múlt héten ultraortodox szélsőségesek, többségükben gyerekek és tizenévesek, három bar- és bat micvó szertartást zavartak meg a Siratófalal egalitárius részénél, kiabáltak, „nácinak”, „keresztényeknek” és „állatoknak” nevezték az imádkozókat, sípot fújtak és imakönyveket téptek szét.

Az antiszemitizmus elleni amerikai különmegbízott, Deborah Lipstadt, aki Izraelbe látogatott, ahol találkozott Lapiddal, kedden azt mondta, hogy „mélyen felkavarta” az incidens.

Lapid Párizsban Macronnal találkozik

A megbeszélés napirendjén Irán és a Hezbollah lesz az első helyen.