Chábád zsinagógában járt a chicago-i merénylő

A Chicago Highland Park nevű külvárosában, a függetlenség napi felvonuláson történt lövöldözést követően, amelyben legalább hat ember vesztette életét, egy helyi Chábád küldött azt mondta, hogy látta, amint a feltételezett lövöldöző áprilisban, a pészah ünnepén belépett egy zsinagógába.

Yosef Schanowitz rabbi felismerte a 22 éves Robert E. Crimo III fényképét, amelyet a rendőrség a lövöldözés után tett közzé, és rájött, hogy néhány hónappal korábban találkozott a gyanúsítottal – írja az Israel National News honlap.

„A legutóbbi peszáh ünnepén ez a személy belépett a Chábád zsinagógába. Fegyveres biztonsági őr ült elöl… Odamentem hozzá és szigorúan megkértem, hogy távozzon, mivel észrevettem, hogy nem tagja a közösségünknek”

– idézik Schanowitzot.

Elmondta, hogy kapcsolatban áll az áldozatok családjaival, és „megpróbálunk a lehető legnagyobb segítséget nyújtani ebben a nehéz időszakban”.

Kétéves kisfiú maradt árván a chicago-i mészárlás után

A kisgyermek sértetlenül túlélte a mészárlást, de elképzelhetetlen helyzetben maradt; a szülei nélkül kell felnőnie.

A The Forward beszámolója szerint Schanowitz, akinek zsinagógája két háztömbnyire található a lövöldözés helyszínétől, segített menedéket nyújtani négy tizenéves fiúnak, akik a Chábád standját készítették elő a felvonulásra, miután először hallatszottak lövések.

Miután befogadta őket és gondoskodott arról, hogy felhívják a szüleiket, a Chábád rabbi a Highland Park kórházba hajtott, hogy meglátogassa az incidens több mint 30 sérültjét.

„Mondtam nekik, hogy lelkész vagyok, és minden jót kívántam nekik”

– mondta Schanowitz, megjegyezve, hogy

bár „a legtöbb ember, akit láttam, nem volt zsidó vallású, de volt néhány, aki az volt”.

Majd így folytatta:

„Azt kell tenned, amit tenned kell. Úgy gondoltam, legalább arról gondoskodnom kell, hogy papok legyenek a helyszínen. Ez csak ráébreszt arra, hogy egy tökéletlen világban élünk, és van mit tennünk”

Highland Park egy jómódú külváros, Chicago belvárosától nagyjából 25 mérföldre északra. A 30 ezer lakos legalább egyharmada zsidó, és sokan közülük izraeliek.

A lövöldözés áldozatai közül eddig két zsidó vallású személyt azonosítottak: Jacki Sundheimet, egy Chicago-i zsinagóga régóta vezető munkatársát és Nicholas Toledót, egy mexikói nagyapát, aki családját látogatta meg.

Crimót a rendőrség azonosította, mielőtt a többórás hajtóvadászat után őrizetbe vették.

Legalább két zsidó áldozatot azonosítottak a chicagói lövöldözés után

A lövöldözés Chicago egyik legmódosabb, sok zsidó által lakott negyedében történt.