Drogcsempésszel tévesztettek össze egy izraeli buszsofőrt Görögországban

Dudi Ashkenazit kedden engedték ki a börtönből, miután 14 napig tartották fogva egy Izrael szerint téves Interpol-körözés alapján.

A helyi bíróság elrendelte, hogy Dudi Ashkenazi a Rodosz szigetén maradjon, amíg nem születik végleges döntés az ügyben.

Az 52 éves Ashkenazi Görögországban nyaralt, amikor két héttel ezelőtt letartóztatták egy szintén Dudi Ashkenazi nevű izraeli-azerbajdzsáni kettős állampolgárságú férfi ellen kiadott Interpol-körözés alapján, aki állítólag 2012-ben kábítószert csempészett Peru és Oroszország között. A görögországi Kos szigetén tartották fogva a bírósági meghallgatásig, amely részleges szabadlábra helyezte.

A Walla news kedden arról számolt be, hogy amikor Ashkenazi állítólag elkövette a bűncselekményeket, valójában Izraelben dolgozott a Dan buszvállalat sofőrjeként.

A barátok és a családtagok online adománygyűjtő kampányt indítottak, hogy összegyűjtsék az Ashkenazi jogi költségeinek fedezéséhez szükséges összeget. Keddig 467-en adományoztak 106 604 sékelt (12 millió forint), a cél pedig 150 000 sékel.

A szabadon bocsátásra azután került sor, hogy ügyvédje, Nir Yaslovitzh pénteken közölte, hogy olyan dokumentumokat mutatott be Konsztantinosz Tsziarasz görög igazságügyi miniszternek és Vaszilisz Milanunisz főügyésznek, amelyek bizonyítják, hogy Ashkenazi nem az Interpol és a perui rendőrség által keresett gyanúsított.

Ashkenazi, családja és az izraeli kormány fenntartja, hogy nem ő követte el a bűncselekményeket. Azt állította, hogy az állítólagos bűncselekmények idején a lánya bat micvóját ünnepelte, és nem tartózkodott Peruban – jelentette a 12-es csatorna híradója a múlt héten.

Felesége azt mondta, hogy nem rendelkezik azerbajdzsáni állampolgársággal.

A 12-es csatorna szerint az izraeli rendőrség közölte az Interpollal, hogy szerintük Görögország rossz embert tartóztatott le, miután felfedezték, hogy a körözés egy másik, azonos nevű személy azonosítószámát tartalmazza.

A múlt hétfői rodoszi meghallgatáson a görög ügyészek nem utasították el kifejezetten Ashkenazi állítását, de azt mondták, hogy tovább akarnak vizsgálódni – írta akkor a Ynet hírportál.

Ugyanezen a napon a görög külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a görög külügyminisztériummal, miután az elfogatóparancshoz csatolt fotó nyilvánosságra került, mondván, hogy letartóztatása valószínűleg téves azonosítás eredménye.

Yaslovitzh állítólag elküldte a görög tisztviselőknek a külügyminisztérium további megerősítő levelét, amely az izraeli hatóságoktól és az Interpoltól származó frissített információkat tartalmazta.

Jair Lapid, Izrael akkori külügyminisztere, a múlt hét óta pedig miniszterelnök, múlt szerdán beszélt görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal, és kérte Askenázi azonnali szabadon bocsátását.

Kiengedték az orosz börtönből a korábban drogcsempészettel vádolt izraeli lányt

„Köszönöm barátomnak, Putyin elnöknek, hogy megkegyelmezett Naama Iszakárnak” – nyilatkozta Netanjahu.