Peterson a letiltásáról: Inkább meghalok mint hogy letöröljem a „sértő” üzenetet

Jordan Peterson éles kritikát adott ki a Twitterről, miután a közösségi média platform a héten kitiltotta őt. Zárolták Peterson fiókját, miután posztolta gondolatait Elliot Page transznemű színésznőről – számolt be a Daily Wire, amely nemrég szerződtette Petersont. 

„Néhány nappal ezelőtt egy ingerült tweetet írtam válaszul az egyre hevesebbé váló kultúrharc frontjának egyik legújabb eseményére. Egy Ellen – Elliot Page nevű színésznő – színész döntésére reagálva. Azért alkalmazom ezt a kínos és lehetetlen elnevezési stílust, mert mostanában ez láthatóan kötelező, és valószínűleg rosszul csinálom… Próbálok valamit mondani” – kezdte válaszát Peterson.

„Ennek következtében lényegében kitiltottak a Twitterről. Azt mondom, kitiltottak, bár technikailag csak fel lettem függesztve. De a felfüggesztést nem oldják fel, hacsak nem törlöm a szóban forgó ‘gyűlölködő’ tweetet, és inkább meghalok, minthogy ezt megtegyem”.

Ezután a kanadai pszichológus végigvette, hogy mi állt a tweetben, és szerinte mi lehetett a jogsértés, annak ellenére, hogy a Twitter soha nem pontosította, hogy a szabályok melyik részét sértette meg.

Twitter Ban

Refusing to back down, Dr Jordan B Peterson calls out the „woke moralists” as he deconstructs the tweet that put him in the censors’ crosshairs.Read more her…

„Emlékszel, amikor a büszkeség bűn volt? És Ellen Page-nek épp most távolította el a melleit egy bűnöző orvos” – állt az eredeti tweetben.

A Twitter magyarázata szerint Peterson megsértette a „gyűlöletkeltő viselkedés” elleni szabályokat, aki ezt a vádat pedig hevesen tagadja.

„Nem támogattam senki elleni erőszakot, és nem fenyegettem senkit” – válaszolta Peterson.

A továbbiakban a büszkeség bűnéről és a Pride hónap problémájáról beszélt.

„Nem tartom a büszkeséget erénynek. Klasszikusan bűnnek tekintik”

– mondta, és kifejtette, hogy a szexuális irányultságunk ünneplése vagy az arra való büszkeség szükségtelen.

A milliárdosok, akik lenyomnák a gender ideológiát Amerika torkán

Befolyásos emberek dollármilliókat költenek arra, hogy megváltoztassák az amerikaiak gondolkozását az emberről és biológiájáról – írja Jennifer Bilek oknyomozó újságíró.

Ezután Peterson felvetette, hogy azért tiltották ki, mert a „Juno” film főszereplőjét Elliotot „Ellen”-nek szólította vagyis a korábbi nevén.

„Hogyan érthetnék meg azok, akiknek írok, amit mondtam, ha azt írnám a (férfi) melleit távolították el? Azok férfi vagy női mellek voltak, amiket eltávolítottak?”

– folytatta.

Végül Peterson azt mondta, hogy Page lehet, hogy felnőtt ember, aki képes úgy dönteni, ahogyan azt jónak látja, de hírességként bizonyos fokú felelősséggel tartozik a rajongók felé is.

„Elliot kétségtelenül az ő úgynevezett bátorságával… sok szegény, zavarodott kamaszt – valószínűleg lányt – csábított arra, hogy a kialakulóban lévő pubertáskori szégyenlősségét, zavarát és kellemetlenségeit arra fogja, hogy rossz testben született, és azt higgye, hogy a bátor, önérvényesítő és erkölcsileg csodálatra méltó út a hormonkezelés, a sterilizáció, az élethosszig tartó, drága orvosi komplikációknak és szenvedésnek való alávetettség”

– mondta Peterson, mielőtt rámutatott volna, hogy a transznemű műtétek és gyógyszerek egy 300 millió dolláros iparág részei, amely rohamosan növekszik.

Végezetül Peterson ragaszkodott ahhoz, hogy nem törli a tweetet:

„Kapjátok be, woke moralisták”.

„A jelenlegi körülmények között becsületbeli jelvénynek tekintem [a kitiltást]” – tette hozzá.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore

A nők eltörlése

Egyre többen tesznek úgy, mintha a „nő” definiálása valami legendabeli rejtvény lenne, amit a mesével ellentétben még a legbölcsebb pásztorfiú sem tud megoldani. Hajdú Tímea írása.