Izraeli Legfelsőbb Bíróság: A 3 hónap vízummentesség az ukránokra is vonatkozik

A Legfelsőbb Bíróság vasárnap úgy döntött, hogy az Izrael és Ukrajna közötti vízummentességi megállapodás a háború elől menekülő ukránokra is vonatkozik, jogosultak a három hónapra szóló Izraelben tartózkodásra.

A Legfelsőbb Bíróság a belügyminisztérium tiltakozása ellenére helyt adott a petíciónak – írja az Ujkelet.live

Izrael több tucat ukránt deportált meghallgatás nélkül. Május elején Michal Agmon-Gonen, a Tel-Avivi Kerületi Bíróság bírája, aki elutasította a Népességi és Bevándorlási Hatóság több, az ukrán menekültek kitoloncolására vonatkozó határozatát, azt állította, hogy az izraeli belügyminiszter, Ajelet Saked megpróbált nyomást gyakorolni rá, hogy befolyásolja döntéseit.

A hatályos rendeletek értelmében az ukránoknak nincs szükségük vízumra a legfeljebb három hónapos izraeli látogatáshoz.

Márciusban Saked azt mondta, Izrael engedélyezi mintegy 20 000 ukrán maradását, akik turistavízummal rendelkeztek vagy illegálisan tartózkodtak az országban az orosz invázió előtt.

Izrael további 5000 menekültnek, akikre nem vonatkozik a visszatérési törvény – mely állampolgárságot biztosít mindenkinek, akinek van legalább egy zsidó nagyszülője -, vízumot ad.

Június elején 14 500 ukrán tartózkodott még az országban. A többiek állítólag Európába távoztak (ahol jogi státuszt és juttatásokat kapnak), vagy hazatértek. Az Izraelben maradókat nem tekintik menekülteknek, és a kormány sem ösztönözte őket arra, hogy menekültstátuszt kérjenek.

Emellett a Tel-Aviv-i ukrán nagykövetség többször is tiltakozott az Izraelben tartózkodó ukránokkal való bánásmód miatt, felszólalva a nem zsidókra vonatkozó beutazási kvóták, a rövid ideig alkalmazott kötelezettség ellen, hogy az izraeliek letétet helyezzenek el a menedéket kereső rokonok után, és egyéb korlátozások ellen.

Saked azt a követelményt is bevezette, hogy az ukránoknak online jelentkezési lapot kell kitölteniük, mielőtt Izraelbe indulnának.

A belügyminiszter kvótája ellen benyújtott petíció mellett a bíróság elutasította az állam állítását, miszerint a három hónapos vízummal érkezők túllépik a megengedett tartózkodást, és rámutatott azokra a számokra, amelyek azt mutatják, hogy a háború kitörése óta 4409 Izraelbe érkező ukrán május 8-ig távozott.

A Legfelsőbb Bíróság hozzátette, hogy ítélete nem akadályozza a szuverenitás elvét, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy eldöntse, ki léphet be az országba; ez vonatkozik az ukrán állampolgárokra is.

Ukrán követ: Izrael megnyitja kapuit az oligarcháknak, de a menekülteknek nem

Kemény hangvételű figyelmeztetést küldött az ukrán nagykövet Jeruzsálemnek.