Annak ellenére léptettek elő egy brit tisztet, hogy neonácikhoz csatlakozott

A Királyi Haditengerészet tengerészét annak ellenére léptették elő, hogy a védelmi minisztérium tudta, hogy kapcsolatban áll a szélsőjobboldallal – írja a Guardian.

Kenneth McCourtot az Observer 2019-ben leplezte le, hogy tagja volt egy fehér nacionalista csoportnak, amely kapcsolatban állt egy betiltott terrorista szervezettel. Az ezt követő minisztériumi vizsgálat ellenére McCourt fegyelmi büntetés nélkül maradhatott a haditengerészetnél, és a LinkedIn-profilja szerint tavaly novemberben altiszti rangra léptették elő.

Három hónappal az előléptetése előtt McCourt egy, a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzéséből kiderült, hogy a Hope Not Hate nevű antifasiszta csoport új kutatása szerint „épp most csatlakozott” a Patriotic Alternative nevű neonáci csoporthoz.

Egy haditengerészeti forrás szerint McCourt a szolgálati ideje miatt automatikusan léptették elő.

Szombat este a haditengerészet forrásai azt mondták, hogy „nagy valószínűséggel” McCourt-ot most eltávolítják a szolgálatból, és hogy a skót rendőrséggel felvették a kapcsolatot az ügyben.

A leleplezések azonban aggályokat vetnek fel a haditengerészetnek a szélsőségek kiszűrésére irányuló megközelítésével kapcsolatban, valamint újabb kérdéseket vetnek fel a kormány terrorizmus elleni megelőző programjának hatékonyságával kapcsolatban, amelyhez McCourt-ot az első állítások után utalták. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 2019-ben összesen 14 katonai szolgálatot teljesítő személyt irányítottak a Prevent programba, ebből 11-et szélsőjobboldali radikalizmus miatt.

Börtönbe megy a brit arisztokrata az antiszemita gyalázkodásért

Egy brit arisztokratát négy hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért a Campaign Against Antisemitism vezetőjét „zsidó söpredéknek” nevezte egy bíróság épülete előtt

David Lawrence, a Hope Not Hate vezető kutatója elmondta:

„Azzal, hogy a haditengerészet nem hozott fegyelmi intézkedéseket McCourt ellen, amikor három évvel ezelőtt lelepleztük, azt az üzenetet küldte, hogy a szélsőjobboldali aktivizmust eltűrik a soraikban.

Az a tény, hogy azóta egy még fasisztább szervezet felé fordult, amely tele van holokauszttagadókkal, és amelyet egy olyan ember vezet, aki a Mein Kampfot ajánlja a közönségének, megdöbbentő, de nem is meglepő”.

McCourt a szélsőségesen antiszemita szervezet, a Patriotic Alternative tagja lett, sőt azt állítja, hogy személyesen is részt vett rendezvényeken.

A Patriotic Alternative jelenleg az Egyesült Királyság legaktívabb fasiszta csoportja, amelynek számos náci szélsőséges tagja van.

A csoport vezetője, Mark Collett többször dicsérte Hitlert, és a Mein Kampfot ajánlotta követőinek.

A Patriotic Alternative vezető tagjai korábban kapcsolatban álltak a ma már betiltott náci terrorista csoporttal, a National Actionnel, amelynek egy korábbi tagja egy parlamenti képviselő megölését tervezte.

Újabb brit neonáci kerül rács mögé

Hosszú szabadságvesztésre ítélte kedden a National Action nevű betiltott brit újnáci csoport alapítóját a londoni központi büntetőbíróság.