Korábban listázta volna a zsidókat, most elnöknek választotta a Jobbik

Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőt választotta a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökévé az ellenzéki párt kongresszusa szombaton Budapesten.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón elhangzott: az új elnök a voksok 68, vetélytársa, Földi István a szavazatok 29 százalékát kapta meg. Gyöngyösi Márton megerősítette az MTI azon értesülését, miszerint a választás előtt visszalépett az ő javára a harmadik induló, Ander Balázs elnökségi tag.

Gyöngyösi Márton azt hangsúlyozta: a tagság arra vágyik, hogy a nyugtalanság időszakát követően újra építkezzen a Jobbik. Hozzátette, mivel ma „Magyarországon nincsen valódi nemzeti és valódi konzervatív párt a politikai palettán”, egy ilyet kíván vezetni és építeni.

Gyöngyösi hangsúlyozta, lehet, hogy a jövőben lesz ellenzéki együttműködés, de a Jobbiknak most saját nemzeti konzervatív politikájának megerősítésével kell foglalkoznia.

Egy újságírói felvetésre azt válaszolta, mindenkinek a munkájára számít a pártban és annak parlamenti frakciójában. Amikor arról kérdezték, megőrizheti-e az utóbbi élén posztját a korábbi Jobbik-elnök, Jakab Péter, azt közölte, erről a képviselőcsoport hivatott dönteni.

Mint ismeretes Gyöngyösi egy parlamenti felszólalása alkalmával az mondta, hogy

„itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”

– mondta.

„Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak”

– tette hozzá Gyöngyösi.

Gyöngyösi később azt mondta, hogy „megköveti zsidó honfitársait” a szerinte félreérthető kijelentései miatt, de továbbra is fenntartja, hogy a kormánynak igenis közzé kellene tenni a magyar-izraeli kettős állampolgárságú kormánytagok és képviselők listáját. A jobbikos képviselő akkoriban leszögezte, fel sem merült benne, hogy lemondjon, az ügyet pedig lezártnak tekinti.

Azért kellett összehívni a Jobbik elnökválasztó kongresszusát, mert noha május elején újraválasztották a poszton Jakab Pétert, ő egy hónappal később – az elnökséggel fennálló vitájára hivatkozva – lemondott a tisztségről.

Karácsony Gergely szerint nem náci az, aki zsidó képviselőket listázna

A Hír TV esti műsorának volt vendége Karácsony Gergely, a főpolgármester-jelöltségért zajló baloldali előválasztás győztese.