Izraeli fúrótorony felé tartott három Hezbollah-drón, az IDF lőtte le őket

Az IDF bejelentette, hogy sikeresen elfogtak három, a libanoni Hezbollah terrorcsoporthoz köthető drónt, amelyek az izraeli felségvizeken lévő Karis gázmező felé tartottak.

Az egyiket egy F-16-os vadászrepülőgép, a másik kettőt pedig a Saar 5 osztályú INS Eilat korvettről indított Barak rakéták lőtték le – közölte a hadsereg.

Az IDF szerint az UAV-kat már „korán azonosították, és a repülésük során a légi irányító egységek végig figyelemmel kísérték, és a legmegfelelőbb műveleti ponton elfogták [őket]”.

Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy a drónok a repülésük során egyetlen ponton sem jelentettek valós veszélyt – állítja a hadsereg.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Video shows the moment of the interceptionhttps://t.co/8JqFYqxAPE pic.twitter.com/iSdKpgAx3h / Twitter”

Video shows the moment of the interceptionhttps://t.co/8JqFYqxAPE pic.twitter.com/iSdKpgAx3h

Jeruzsálem szerint az izraeli fúrótorony az ENSZ által elismert kizárólagos izraeli gazdasági övezeten belül van, Bejrút azonban kitart amellett, hogy vitatott területen van.

Libanon és Izrael – amelyeknek nincsenek diplomáciai kapcsolataik, és ellenséges államoknak tekintik egymást – közel két éve folytat közvetett tárgyalásokat az Egyesült Államok közvetítésével a tengeri határvitájuk megoldása érdekében.

Moszkva beleegyezésével juthatott orosz gyártmányú fegyverekhez a Hezbollah

Számos rakétaelhárító rendszerhez, valamint szuperszonikus, hajók elleni cirkálórakétához is hozzájutott így a síita terrorszervezet.