A Palesztin Hatóság átadja az Al Jazeera riporterét megölő golyót

Izraeli tisztviselők szerint a Palesztin Hatóság átadja az Al Jazeera újságírójának, Shireen Abu Aklehnek a testéből eltávolított golyót, hogy Izrael megvizsgálja azt.

A héber nyelvű médiának adott tájékoztatójában egy meg nem nevezett izraeli tisztviselő szerint a golyót egy amerikai tisztviselőn keresztül a következő napon átadhatják Izraelnek.

A Walla hírportál szerint a golyót átadhatják Mike Fenzel amerikai biztonsági koordinátornak, majd azonnal ballisztikai vizsgálatra kerül sor, amelynek eredménye vasárnapra várható.

A palesztin-amerikai újságírónőt, aki „Press” feliratú mellényt és sisakot viselt, az IDF-csapatok és palesztin fegyveresek közötti összecsapások során ölték meg, miközben az izraeli hadsereg egyik műveletéről tudósított a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín menekülttáborban május 11-én.

Izrael kezdetben palesztin fegyvereseket hibáztatott a lövöldözésért, de később elismerte, hogy Abu Akleh-t izraeli katonák is megölhették.

Izraeli katonai tisztviselők közölték, hogy azonosítottak egy fegyvert, amelyből az Abu Akleh-t megölő lövés leadható, de ennek megerősítéséhez ballisztikai elemzésre lenne szükség, hogy a fegyvert és a lövedéket egyezzék.

Rámalláh mindeddig elutasította, hogy átadja Izraelnek a golyót, vagy hogy közös vizsgálatot folytassanak.

Az Al-Jazeera előállt a golyóval, ami szerintük megölte a riporterüket

A csatorna szerint az 5,5 mm-es lövedéket zölddel jelölték, ami azt jelzi, hogy az IDF által kiadott lőszer volt.