Erdogan újra bevezetné a halálbüntetést Törökországban

A török elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megszavazza azt – számolt be Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozatáról az NTV török televíziós hírcsatorna pénteken.

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdag múlt hétvégén jelentette be, hogy Törökország fontolóra veszi a halálbüntetés 2004-es megszüntetésének visszavonását. Ezt megelőzően maga Erdogan vetette fel a témát, az erdőtüzek és a velük kapcsolatos gyújtogatások nyomán.

„Amennyiben szükség van rá, napirendre kell venni és meg kell vitatni a (halálbüntetésről szóló) kérdést. Meglátjuk, mi sül ki belőle”

– idézte a televízió az elnököt.

Az Erdogan pártjával közösen kormányzó, Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke egyetértett az elnök felvetésével, s hozzátette, hogy

a büntetésnek a terrorizmusra, a nemi erőszakra és a nők meggyilkolására is ki kellene terjednie.

A török elnök hangsúlyozta, hogy „ha az igazságügyi minisztérium munkája eredményeként a parlament (a büntetést támogató) döntést hoz”, ő jóvá fogja hagyni azt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Arizonában halálbüntetéskor még használhatnak Zyklon-B gázt

Az arizonai zsidó közösség vezetői beperelik az államot, hogy megakadályozzák, hogy a halálbüntetés végrehajtásához hidrogén-cianidot használjanak.