Arizonában halálbüntetéskor még használhatnak Zyklon-B gázt

Az arizonai zsidó közösség vezetői beperelik az államot, hogy megakadályozzák, hogy a halálbüntetés végrehajtásához hidrogén-cianidot használjanak, ugyanazt a halálos gázt, amelyet Auschwitzban is alkalmaztak.

A holokauszt idején a nácik az auschwitzi és más haláltáborok gázkamráiban a hidrogén-cianidot tartalmazó Zyklon B granulátumot használták. Auschwitz működésének csúcspontján, 1943-ban és 1944-ben naponta átlagosan 6000 zsidót gázosítottak el ott – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A gáz használata kivégzések során az Egyesült Államokban „egyenlő a nácik tetteinek jóváhagyásával” – mondta Janice Friebaum, a Phoenix Holokauszt Egyesület korábbi alelnöke és szóvivője.

„Ez egy nagyon fájdalmas módja az emberölésnek, és alapvetően embertelen” – mondta Friebaum. „Ha belegondolunk, hogy a holokauszt idején emberek millióival végezték így, az már elég borzalmas, de ha belegondolunk, hogy 70-80 évvel később azon gondolkodunk, hogy ezt a halálbüntetés módszereként használjuk, az már elborzasztó.”

Arizona 1992-ben megszüntette a halálos gázzal történő kivégzés alkalmazását, de engedélyezte a gáz használatát az akkor már elítélt személyek esetében, így 17 emberre vonatkozhatott a kivégzésnek ez a formája. Az állam jelenleg két halálraítélt, Frank Atwood és Clarence Dixon kivégzésére kér kivégzési parancsot, akik mindketten jogosultak lennének a gázzal történő kivégzésre.

Arizona 2014 óta nem hajtott végre kivégzést, és utoljára 1999-ben Walter LaGrand esetében alkalmaztak hidrogén-cianid gázt. A Tucson Citizen által akkoriban közzétett szemtanúk beszámolója szerint Lagrand „gyötrelmes fulladást és öklendezést” mutatott, és 18 percig tartott a halála. (LaGrand, aki német állampolgár volt, állítólag azért választotta a kivégzés módszerét, mert az a holokausztra emlékeztet.)

A Guardian tavaly hozta nyilvánosságra a hírt, hogy Arizona felújítja gázkamráját, hogy felkészüljön a kivégzések végrehajtására, amelyeket utoljára 2014-ben hajtott végre. Az újság arról is beszámolt, hogy az állam olyan vegyi anyagokat vásárolt, amelyekből Zyklon B-t lehet képezni.

Ez a hír azonnali felháborodást váltott ki helyi és nemzetközi szinten. A per, amelyet az American Civil Liberties Union of Arizona a héten nyújtott be a Jewish Community Relations Council of Greater Phoenix és a helyi zsidó közösség két tagja nevében, új határvonalat jelent az állam terveinek elhárítására tett erőfeszítésekben.

A kereset azt állítja, hogy az az állami törvény, amely lehetővé teszi a ciángáz használatát a kivégzés egyik formájaként, sérti az arizonai alkotmányban foglalt, a kegyetlen és szokatlan büntetés tilalmát. A felperesek szerint a kereset nem a halálbüntetés elvi megtámadása vagy a kivégzés előtt álló férfiak védelme.

„Nem vitatjuk a halálbüntetést, sem a vádlottak bűnösségét vagy ártatlanságát – egyszerűen csak azt, hogy tragikus történelmünk miatt egyedülálló nézettel rendelkezünk ahhoz, hogy kijelentsük, hogy a Zyklon B használata kegyetlen és barbár gyakorlat, amely használatának nincs helye a modern társadalomban” – mondta Paul Rockower, a phoenixi JCRC ügyvezető igazgatója és az egyik egyéni felperes. A másik, Alan Zeichick, a JCRC igazgatósági tagja.

„Semmilyen körülmények között nem szabadna ugyanazt a kivégzési módszert, amelyet a holokauszt idején több mint 1 millió ember, köztük zsidók meggyilkolására használtak, alkalmazni a halálraítéltek kivégzésére” – mondta Jared Keenan, az arizonai ACLU vezető ügyvédje. „Arizona elismerte a ciángáz mint kivégzési módszer borzalmait, és az esetek egy szűk körét kivéve minden esetben megszüntette – itt az ideje, hogy a bíróság egyszer s mindenkorra megszüntesse a ciángáz kivégzésre való alkalmazását. Függetlenül attól, hogy az emberek hol állnak a halálbüntetés kérdésében, egyértelmű, hogy ennek a barbár gyakorlatnak az alkalmazása kegyetlen, és el kell törölni.”

A per következő lépése egy március 7-i meghallgatás lesz, ahol az ügy alperesei – köztük Arizona állam; az Arizonai Büntetés-végrehajtási, Rehabilitációs és Újrabefogadási Minisztérium; Mark Brnovich arizonai főügyész és mások – első alkalommal érvelhetnek amellett, hogy a gázzal történő kivégzést továbbra is engedélyezik az államban.

„Azt kérjük a bíróságtól, hogy lényegében kötelezze az alpereseket, hogy mondják el nekünk és a bíróságnak, hogy vannak-e tények, vagy változott-e valami az 1990-es évek vége óta érvényben lévő protokollhoz képest” – mondta Keenan. „Csak azt szeretnénk tudni, hogy van-e bármi új, ami megváltozott, ami lehetővé tenné a kormány számára, hogy lényegében azzal érveljen, hogy a ciángáz jelenlegi használata, vagy a ciángáz használatára vonatkozó tervek nem sértik a kegyetlen és szokatlan büntetés tilalmát.”

A zsidó hagyomány bizonyos helyzetekben előírja a halálbüntetést, de a gyakorlatban a zsidó bíróságok ritkán vagy soha nem hajtottak végre kivégzéseket, és az Egyesült Államokban számos zsidó vezető régóta a büntetés ellen szorgalmazza. (Izrael 1954-ben eltörölte a halálbüntetést).

Tim Eckstein, a JCRC igazgatótanácsának elnöke szerint a per ebben a hagyományban gyökerezik.

„Több ezer évvel ezelőtt a zsidók elkerülték a csonkítást, a máglyán való elégetést és a halálraítéltek halotti máglyára dobását – ezek más kultúrákban elterjedt gyakorlatok” – mondta. „Ma ugyanezek az erkölcsi és etikai értékek megkövetelik, hogy kiálljunk egy olyan gyakorlat ellen, amelyről a közelmúlt történelméből tudjuk, hogy kegyetlen, embertelen és nagy valószínűséggel súlyos fájdalmat és szenvedést okoz”.”

Uniós külügyi szolgálat: Amerika törölje el a halálbüntetést

Az Unió „mélységes sajnálatát” fejezte ki, amiért Amerikában kivégeztek egy nőt, aki tizenhét évvel ezelőtt megölt egy terhes nőt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.