Uniós külügyi szolgálat: Amerika törölje el a halálbüntetést

Az Unió mélységes sajnálatát” fejezte ki, amiért Amerikában kivégeztek egy nőt, aki tizenhét évvel ezelőtt megölt egy terhes nőt.

„Az Európai Unió arra szólítja fel az amerikai vezetést, hogy változtassa meg a kivégzések végrehajtásáról szövetségi szinten hozott döntéseit„ – közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) szerdán.

A szolgálat arra reagált, hogy az Egyesült Államokban szerdán kivégezték Lisa Montgomeryt, a szövetségi siralomházban lévő egyetlen nőt, miután az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról kedden hozott döntését.

Lisa Montgomey 2004-ben megfojtott egy huszonhárom éves, nyolc hónapos terhes nőt, majd kivágta a hasából a gyermekét és elrabolta. Montgomery ügyvédjei az elmúlt hónapokban a halálos ítélet végrehajtásának elhalasztását kérték, ami azonban el lett utasítva – írja a Daily Wire.

Montgomery áldozatának a családja nem kommentálta a döntést, és nem kívántak jelen lenni a kivégzésnél, amit az amerikai törvények lehetővé tesznek.

Az uniós szolgálat szóvivője kijelentette: az Európai Unió (EU) mélységesen sajnálja, hogy hatvannyolc év elteltével szövetségi szintű halálos ítélet alapján végeztek ki egy nőt az Egyesült Államokban.

„Az EU határozottan és egyértelműen kiáll a bűncselekmények áldozatai és családtagjai mellett, és szigorú büntetőeljárást kezdeményez a bűnözők ellen, a halálbüntetést azonban összeegyeztethetetlennek tartja az emberi méltósággal és az élethez való joggal. A kivégzés embertelen és megalázó bánásmódot jelent, és nincs bizonyítottan visszatartó hatása. Végrehajtása ellentmond a halálbüntetés globális eltörlését célzó törekvéseknek” – húzták alá.

Az Egyesült Államokban 28 államban van engedélyezve a halálbüntetés. 2020-ban 17 embert végeztek ki Amerikában és jelenleg több, mint 2500 elítélt van halálsoron. A halálbüntetés rendszeresen vált ki vitákat, és az új demokrata igazságügyi tárca várhatóan szüneteltetni fogja a szövetségi halálbüntetések végrehajtását. A most kivégzett Montgomery ügyvédei és vélhetően ezért próbálták elhalasztatni a végrehajtás időpontját.

Halálbüntetést kaphat a powayi zsinagóga merénylője?

John Earnest tavaly áprilisban, Pészahkor lövöldözött Kaliforniában, melynek során egy nő életét veszítette és többen megsérültek.