Ukrajnáért harcoló izraeli állampolgárt ejtettek fogságba az oroszbarát erők

Az izraeli Külügyminisztérium közölte, hogy ismeri Vlagyimir Kozlovszkij státuszát, aki a szeparatisták által felvett és terjesztett videón látható, amelyen izraeli személyi igazolványát mutatja.

Az izraeli külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy egy Ukrajna mellett harcoló izraeli állampolgárt oroszbarát erők fogságba ejtettek a Moszkva által ellenőrzött Luhanszk régióban – írja a Times of Israel.

Miután a közösségi médiában elkezdett keringeni egy videó, amelyen állítólag a fogságban lévő, magát izraeliként azonosító Vlagyimir Kozlovszkij látható, a külügyminisztérium közölte, hogy tud az esetről, és kezeli a helyzetet.

A videón Kozlovszkij – aki évek óta Ukrajnában él – látható, amint izraeli személyi igazolványát felmutatja, és az ukrán hírszerzés tagjaként azonosítja magát. A videót a luhanszki oroszbarát szeparatistákhoz köthető vízjellel terjesztették.

Kozlovszkij a felvételen elmondta, hogy az orosz invázió után a szlovák határon keresztül próbálta elhagyni Ukrajnát, miután izraeli konzuli tisztviselők átadtak neki egy távozásra jogosító dokumentumot, de a határőrök megállították és beszervezték a hadseregbe, miközben feleségét és gyermekét elengedték ( a ToI megjegyzi, hogy a fogvatartott vallomása nyomásra is történhetett).

A háború kezdete óta közel 30 ezer ukrán érkezett Izraelbe, sokan közülük izraeli állampolgárok. A konfliktus első heteiben a konzuli tisztviselők éjjel-nappal dolgoztak, hogy minél több Ukrajnában tartózkodó izraelinek biztosítsák a biztonságos áthaladást.

Miután ukrán katonákkal együtt Luhanszkban állomásoztak, Kozlovszkij elmondta, hogy egységét tüzérséggel bombázták, és fogságba esett, miután parancsnokai elmenekültek.

„Voltak fegyvereink, de nem tudtuk, hogyan kell használni őket” – mondta. „Nem képeztek ki minket, és anélkül küldtek a harctérre, hogy elmondták volna, hogy harcolni fogunk. Úgy dobtak minket, mint az ágyútölteléket.”

A hadifoglyokról készült kényszerített felvételek terjesztése – különösen azoké, amelyeken megalázzák vagy arra kényszerítik őket, hogy kiadják azonosító adataikat – sérti a Genfi Egyezményeket, azokat a jogszabályokat, amelyek célja, hogy keretet adjanak a humanitárius jognak a konfliktusokban. Ennek ellenére mindkét oldalon keringenek ilyen videók.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a harcok kitörése óta eltelt négy hónap alatt hány foglyot ejtett Oroszország vagy Ukrajna.

A hónap elején két brit és egy marokkói állampolgárt ítéltek halálra a kelet-ukrajnai harcok során foglyul ejtett szakadár erők. A Donyecki Népköztársaság bírósága kivégzőosztag általi halálra ítélte őket, miután terrorizmus és az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet miatt elítélték őket. Egyelőre azonban nem hajtották végre az ítéletet.

Oroszország szabadon engedett 144 ukrán katonát – köztük 43 Azov-harcost

A Mariupolt védó ukránok egy része hazatérhetett a háború kezdete óta történt legnagyobb fogolycsere keretében.