Oroszország szabadon engedett 144 ukrán katonát – köztük 43 Azov-harcost

Az orosz erők által elfogott ukrán katonákat engedtek szabadon a két nemzet között létrejött fogolycsere során – számolt be róla a The Kyiv Post.

A fogolycsere során az Ukrán Nemzeti Gárda 59 harcosa, az Azov zászlóalj 43 katonája, az ukrán haditengerészet 30 tagja, az Ukrán Fegyveres Erők 28 katonája, az Állami Határőrség 17 katonája, a Területi Védelem 9 katonája és a nemzeti rendőrség 1 tisztje tért haza Ukrajnába.

A szabadon engedett katonák közül a legidősebb 65, a legfiatalabb 19 éves.

A katonák rossz állapotban, súlyos sebesülésekkel kerültek szabadlábra.

„Valamennyien orvosi és pszichológiai ellátásban részesülnek” jelezte az ukrán hírszerzési főigazgatóság.

Denisz Szmihal, ukrán kormányfő „komplikáltnak” nevezte a fogolycserét.

Június 6-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságíróknak azt mondta, hogy több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba az Azovsztal nevű acélüzem területéről. Akkor elmondta azt is, hogy fogolycsere útján történő kiszabadításukkal a katonai hírszerzés foglalkozik, az elsődleges feladat pedig az volt, hogy élve kerüljenek haza.

Moszkva és Kijev között több fogolycserére is sor került a február 24-i orosz invázió óta. Június közepén a két ország elesett katonák holttestét cserélte ki.

A neonáci Azov-alakulattal foglalkozó cikkeinket itt böngészheti.

Az Azov-alakulat és a kettős mérce

Ha a nyugati közvélemény következetes és hiteles akar maradni, akkor az ukrán neonáci jelképek megjelenítését ugyanúgy el kellene ítélnie, mint a „Z” szimbólum esetében.