Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget – mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol azt is bejelentette, hogy a kormány felgyorsítja a haderőfejlesztést.

Orbán Viktor jelezte: Magyarország bizonyos termékek árát hatóságilag korlátozza, azonban ezzel a háborús inflációt csak időlegesen és részlegesen lehet megfékezni.

Ezért Magyarországnak és az összes európai országnak az az érdeke, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak. Nem szankciókat kell kivetni, hanem el kell érni, hogy tűzszünet legyen, majd meg kell állapodni a béketárgyalások keretéről. A békével mindenki jól járna – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint azonban Magyarországon kívül mások nem képviselik ezt az álláspontot, nem „ütik meg ezt a hangot”. Hozzátette: a kormány azt vállalta, hogy megvédi a teljes foglalkoztatást, a családtámogatási rendszert, a rezsicsökkentést és a nyugdíjakat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországnak két-háromszorosára kell növelnie a haderőfejlesztés sebességét, nagyon gyors képességfejlesztési munkát kell elvégezni.

Mint mondta: a NATO még nem foglalkozott azzal a helyzettel, „ha az ukrán front összeomlik”, márpedig a szomszédos államban „nagyon súlyos a helyzet” és

„minden esély megvan” arra, hogy Magyarországhoz közelebb kerüljön a front.

Ez nem Magyarország háborúja, nekünk ebből ki kell maradnunk – szögezte le.

Hangsúlyozta ugyanakkor: „mindenki az ukránok oldalán van, hiszen az ember a megtámadott oldalán szokott lenni és szurkol is a megtámadottnak”, azonban lassan szembe kell nézni a katonai realitásokkal is: az egyik oldalon van egy 138 milliós Oroszország, a másik oldalon pedig van egy 31 milliós Ukrajna. Rámutatott: Ukrajnát ugyan az amerikaiak meg az angolok elég jól felszerelték fegyverzettel és sok katonájukat ki is képezték, azonban naponta 100-1000 katonát veszít az ország.

A miniszterelnök arra is kitért: Magyarország minden más államnál nehezebb helyzetben van, mert egyszerre érinti az ukrajnai háború és a migránsáradat.

Az előbbi miatt 800 ezer menekült érkezett az országba, miközben

idén 100 ezernél több az illegális határátlépők száma.

Ezért kijelentette: eljött a pillanat, amikor muszáj megszervezni egy új határvadász rendszert, azaz egy határőrséget, amely határvadász századokból áll. Hozzátette: a Belügyminisztérium keretein belül tervezik kiépíteni ezt a képességet és ezrével kell majd új embereket felvenni. Kiemelte: örülne, ha sikerülne „azon a kultúrán belül tartani a határvadászokat, ami ma a rendőrséget jellemzi”.

Rámutatott arra: eddig katonákat és rendőröket vezényeltek a déli határra, de most, hogy a háborúzóna közeledik Magyarország keleti határaihoz, minden egyes perc, amit a katonák nem felkészüléssel, a védelmi képesség megerősítésével töltenek el, az luxus. Közölte: a katonákat ezért le kell vezényelni onnan, hogy részt tudjanak venni a magyar hadsereg fölpörgetett fejlesztési programjának a végrehajtásában, a rendőrök pedig a közbiztonság fenntartása szempontjából hiányoznak, ráadásul megterhelő munkát végeznek, messze a családjuktól.

Orbán Viktor arról is beszélt: Ukrajna európai uniós tagjelöltsége segíti az ott élő magyarok jogainak érvényesítését.

Kiemelte: a tagjelöltség „a kezdő lépés”, ami nem jelenti azt, hogy meg is kezdődnek a tárgyalások; ehhez feltételeket kell teljesítenie Kijevnek, köztük olyan európai uniós és benne magyar elvárásokat, amelyek az ott élő kisebbségekre vonatkoznak.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Németország útban a hadikommunizmus felé

A klímasemleges paradicsom mint utópia csak eszköz az igazi cél elérésére, ami a gazdaság, a társadalom, az egyén teljes ellenőrzése. Krisztina Koenen jelenti Németországból.