A demokraták transzneműek jogairól szóló törvényjavaslatot nyújtottak be

Pramila Jayapal képviselő a Kongresszus elé terjesztette a „Transzneműek jogairól szóló törvényjavaslatot”, amely a nemi átalakulással kapcsolatos egészségügyi ellátás könnyebb hozzáférhetőségét, a nemi identitásuknak és nem a biológiájuknak megfelelő sportágakban való részvétel lehetőségét, valamint a Roe kontra Wade törvénybe iktatását célozza – számolt be a Post Millennial. 

A törvényjavaslat idézi a Legfelsőbb Bíróság 2020-as Bostock kontra Clayton megye ítéletét, amely a szexuális irányultságot és a nemi identitást a diszkriminációval szembeni védelem alá vonja.

„E védelem ellenére a transzneműek még mindig diszkriminációt tapasztalnak az orvosi ellátásban, a foglalkoztatásban, a lakhatásban, az oktatásban, a hitelezésben és más alapvető szükségletekben” – áll a törvényjavaslatban.

A törvényjavaslat tudomásul veszi az országszerte elfogadott más jogszabályokat is, amelyek a kisgyermekeket igyekeznek megvédeni attól, hogy visszafordíthatatlan mellékhatásokat kapjanak a hormonhasználatból és az olyan műtétekből, amelyek a testüket a nemi identitásuknak megfelelően kívánják megváltoztatni.

A törvényjavaslat a transznemű és nem bináris személyek jogainak védelmét célozza meg azáltal, hogy „biztosítja a transznemű és nem bináris személyek számára a nemi identitásuknak megfelelő szolgáltatásokhoz és közintézményekhez való egyenlő hozzáférést” az 1964. évi polgári jogi törvény módosításával „a nemen alapuló megkülönböztetés tilalma érdekében, beleértve a nemi identitást és a nemi jellemzőket is a közintézményekben és a szövetségi állam által finanszírozott programokban és tevékenységekben”.

A törvényjavaslat a szövetségi oktatási törvények módosítására törekedne, amely biztosítaná a nemi identitáson és „nemi jellemzőkön” alapuló megkülönböztetéssel szembeni védelmet, amely garantálná

a diákok jogát arra, hogy „a nemi identitásuknak leginkább megfelelő csapatban sportolhassanak”, és „a nemi identitásuknak leginkább megfelelő iskolai létesítményeket használhassák”.

A transzneműek jogairól szóló törvényjavaslat arra is törekszik, hogy „elismerje a transznemű és nem bináris személyek testi autonómiához és etikus egészségügyi ellátáshoz való jogát” azáltal, hogy „megerősíti… a megkülönböztetés tilalmát” az egészségügyi ellátásban, „megszüntetve a nemi hovatartozást megerősítő orvosi ellátás és tanácsadás nyújtására és az ahhoz való hozzáférésre vonatkozó szükségtelen kormányzati korlátozásokat”.

A törvényjavaslat emellett a Roe kontra Wade ügyet is kodifikálni kívánja, nem csak a transznemű vagy nem bináris emberek, hanem minden amerikai számára.

„Miközben azt látjuk, hogy a republikánusok és a szélsőséges Legfelsőbb Bíróság országszerte támadja és visszaveti a transz emberek alapvető jogait, és ahogy az állami törvényhozások országszerte gyűlölködő, bigott és transzfób támadásokkal veszik célba a transz közösségünket, kiállunk és azt mondjuk, hogy elég volt” – mondta Jayapal, a Kongresszusi Progresszív Csoport elnöke és a Transznemű Egyenlőségi Munkacsoport társelnöke.

A törvényjavaslatnak 85 társszponzora van, akik mind demokraták, köztük Alexandria Ocasio-Cortez , Cori Bush, Jerrold Nadler, Ilhan Omar és Rashida Tlaib.

Fotó: Unsplash

Gender-háború Floridában — szülők jogai kontra woke-kapitalizmus

A floridai szülői jogi törvény körüli politikai vita váratlan fordulatot vett, mikor belépett a képbe a Disney. Hajdú Tímea írása.