Orosz támadás érte Litvániát Kalinyingrád blokádja miatt

Úgynevezett túlterheléses (DDoS) kibertámadás érte hétfőn a litván állami- és magánintézményeket, elkövetőként a Killnet orosz hackercsoport jelentkezett, megtorlásul amiért a balti állam korlátozta a kalinyingrádi orosz exlávéba irányuló, területén áthaladó árutranzitot.

A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint

„nagyon valószínű, hogy hasonló, vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban”.

A kiberbiztonsági szakemberek hozzátették, hogy az állami intézmények által használt biztonsági hálózatok is érintettek a mostani támadásban.

A litván adóhatóság például közleményben tudatta, hogy felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az általa kezelt adatok biztonságban vannak.

Ajvé: Oroszország komoly megtorlással fenyeget a litván blokád miatt

„Súlyos negatív következményekkel” számíthat Litvánia, ha továbbra is megakadályozza, hogy orosz áruk az ún. Suwalki folyosó vasútvonalán eljussanak a kalinyingrádi exklávéba.

„A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és sajtóorgánumok honlapjai”

– ismertette Margiris Abukevicius védelmi miniszter-helyettes. Hozzáfűzte, hogy a kibertámadás első jeleire már június 21-én felfigyeltek.

A Killnet szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja blokádját.

„Eddig 1652 hálózati felületet tettünk tönkre”

– jelentette ki a hackercsoport.

Litvánia korábban arról értesítette a kalinyingrádi régiót, hogy június 18-tól leállítja az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória – vasúti tranzitját. A korlátozás, amely, mint később kiderült, a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom 40-50 százalékát.

Ukrán banánhéj: A sziget és a folyosó

Robert C. Castel két olyan hadszíntérre hívja fel a figyelmet, amivel igen keveset foglalkozunk.