Izraelben olcsóbb a luxuskemping, mint a hotel

A megszokott szállodai vendéglátást unalmasnak érző látogatókat célozzák meg a luxuskempingezés élményét kínáló cégek Izraelben, legyen szó a sivatagról vagy a fővárosról – írja a zsido.com.

A Gág Éden nevű turisztikai vállalkozás például egy jeruzsálemi háztetőn kínál efféle szállást, egyszerre legfeljebb nyolc érdeklődő számára. A sátrak a belvárosban, a jól ismert Mácháne Jehuda piac és a Ben Jehuda sétálóutca között magasodó Klál központ tetején állnak. A cég neve játék a szavakkal: az édenkertet jelentő gán éden után nevezték el gág édennek, azaz édeni háztetőnek a vállalkozást.

A glamping kifejezés a ragyogást, csillogást jelentő glamour és a camping szavak ötvözéséből jött létre. A vendéglátás e formájába sokféle szálláshely tartozhat: hagyományos sátrak, jurták, vályogkunyhók, lakókocsik – természetesen mindig rendkívül igényesen felszerelve. A vendégek sokkal közelebb érezhetik így magukat a környezethez, de közben nem kell lemondaniuk a kényelemről sem.

A Gág Éden táborhelye mintegy kétezer négyzetméternyi területen helyezkedik el egy olyan tetőteraszon, amelyet a Muszlala lakónegyed nonprofit, művészeket támogató alapítványa kezel. A szervezet célja a civil közösség erősítése és a környezettudatosság népszerűsítése. Ennek megfelelően a teraszon növényeket nevelnek és méhkaptárakat működtetnek. A háromszemélyes sátrakban matracokkal, ágyneművel és törülközővel várják a vendégeket. Akinek ez még mindig túl vadregényes lenne, az választhat egy vályogkunyhót is. A tetőn közös használatú konyha és fürdőszoba is található. A szálláshely ára 300-400 sékel (33 ezer – 44 ezer Ft) éjszakánként.

„Ez a különleges helyszín lehetővé teszi a turisták számára, hogy új oldaláról ismerjék meg a várost, miközben az üres háztetők sivatagának közepén táboroznak. Reményeink szerint sokan másolják le majd az ötletünket, mert ez a vendéglátás egy igen környezetbarát módja”

– mondta Hálél Morán, a vállalkozás egyik vezetője.

Jeruzsálemben működik még egy tábor, a város déli részén fekvő Béke erdőben, ahol 150 sátorhely várja a vendégeket. Aki sátor nélkül érkezik, bérelhet egyet matraccal 80 sékelért (8900 Ft) vagy anélkül 55 sékelért (6000 Ft).

Itáj Kádis Katz, a luxuskempingezésben utazó Glamping Israel vezetője elmondta, hogy a cég 2012-es alapítása óta folyamatosan növekszik az igény e műfajra. A Glamping Israel általában pop-up, tehát ideiglenesen működő táborhelyeket üzemeltet Izrael zöldellő északi vidékein éppúgy, mint a Holt-tenger közelében vagy a még délebbre fekvő Árává-sivatagban. A luxuskörülményeket kínáló szálláshelyeken neves séfek főznek, koktélbárok működnek, jacuzzi üzemel és kulturális programok zajlanak.

Glow Glamping

https://glow-glamping.com/Leave the hustle and bustle behind and unwind in the open air, in stunning different locations across Israel – may it be the desert…

A Glow Glamping cég szintén a luxusigényeket elégíti ki, náluk jóga- és pilatesoktatás, gyógymasszázs, zenés tábortűz, gasztronómiai workshop, dzsiptúra, valamint hegyi kerékpározás színesíti a kínálatot.

A tulajdonosok büszkék arra, hogy az ideiglenes táborhelyek lebontása után semmilyen nyomot sem hagynak maguk után a természetben.

A felmérések azt mutatják, hogy a glamping világszerte egyre divatosabb és 2030-ra már közel hatmilliárd dollárt termelhet az ágazat. A sátorozás népszerűségét növeli a koronajárvány miatt kialakult igény az elszigeteltebb nyaralásra és a környezeti tudatosság erősödése is. Izraelben jelenleg 17 glamping helyszín működik. A legnépszerűbb terület a zsidó állam északi régiója, a mindentől távol eső Rámon-kráter a Negev-sivatag közepén, illetve a Holt-tenger vidéke.

A legnagyobb nehézséget az állandó táborhelyek kialakítása jelenti. Míg egy hétköznapi, családi sátrat igen olcsón meg lehet vásárolni, addig az egyszerűbb glamping sátor hatezer sékelbe (670 ezer Ft) is kerülhet. Ezek a sátrak nagyok és magasak, gyakran padlóval és terasszal rendelkeznek, klímaberendezéssel és fürdőszobával felszereltek.

A glamping általában a fiatalabb utazókat vonzza, akik keresik a különleges szálláshelyeket. A Holt-tenger mellett galmpingező Yessica így foglalta össze az élményt:

„Nagyszerű lehetőség volt ez a Holt-tenger természetes állapotának megismerésére. Fantasztikus panoráma tárult elénk és rendkívül megnyugtató hangulatban pihentünk. A bárból gyönyörű hegyeket láttunk, a sátrak pedig minden igényt kielégítettek”.

Izrael globális turistaparadicsommá varázsolná a Negev-sivatagot

A régió turizmusának fellendülése milliós állami bevételeket hozhat, új munkahelyeket teremthet és segítheti az IDF azon terveit, hogy katonai bázisokat telepítsen át a térségbe.