Izrael globális turistaparadicsommá varázsolná a Negev-sivatagot

Az idegenforgalmi minisztérium szerint a régió turizmusának előmozdítása milliós állami bevételeket hozhat, új munkahelyeket teremthet és segítheti az IDF azon terveit, hogy katonai bázisokat telepítsen át a térségbe, ugyanakkor a környezetvédelmi civil szervezet a nyílt területek és az élővilág veszélyeztetettségére figyelmeztetnek – írja a Ynet.

Izrael be fogja mutatni terveit, amelyek célja, hogy a Negev-sivatagot globális turisztikai paradicsommá alakítsa – jelentették be vasárnap tisztviselők.

Az idegenforgalmi minisztérium várhatóan hamarosan egy alapos programot terjeszt a kormány elé a cél elérésére.

„Ez a következő lépés Izrael számára, amikor a turisztikai ágazatról van szó”

– áll a minisztérium közleményében.

Az évek során Izrael drasztikusan megváltoztatta stratégiáját, amikor a turisztikai marketingről van szó.

Míg a múltban az országot egyetlen csomagként, számos látnivalóval, elsősorban a zarándokok számára marketingelték, addig mostanra a hangsúly olyan konkrét városokra helyeződött át, mint Tel-Aviv, Jeruzsálem és Eilat.

 „A Negev egy olyan régió, amelyet egyedülálló történelmi, geológiai és kulturális gazdagságok sokasága jellemez”

– mondta a minisztérium.

„A téli szezonban a kellemes időjárás is előnyt jelent a főként Európából érkező turizmus számára. A sivatagi turizmus iránti kereslet növekedése a világban, a fenntartható turizmus és a Ramon repülőtér létrehozása szintén hozzájárul ahhoz, hogy a Negev a világ vezető nemzetközi turisztikai célpontjaként relatív előnyöket élvezzen”.

A minisztériumnak a turisztikai ágazat sivatagra való kiterjesztésére vonatkozó terve komoly lökést adhat a helyi vállalkozásoknak, és potenciálisan növelheti a térségben elérhető munkahelyek számát. A tisztviselők azt is remélik, hogy a tervek eredményeként még több ember költözne a régióba.

Azt is remélik, hogy az esetleges gazdasági fellendülés segít majd felgyorsítani az IDF katonai bázisainak a Negevbe tervezett áthelyezését.

Eilat lesz a Szuezi-csatorna alternatívája?

2012-ben az izraeli kormány úgy döntött, vasutat épít Eilatba, majd arra jutottak, hogy gazdaságilag ez nem kifizetődő, és a tervet félretették.

A minisztérium számításai szerint a terv milliókat hozhat az izraeli államkasszába. A legfrissebb adatok alapján a turizmusból származó éves bevétel 44 milliárd sékel, amelyből 23 milliárd a külföldi látogatóké.

„A Negev és Izrael déli részének turisztikai ágazatának fejlesztése fontos nemzeti célkitűzés”

– mondta Yoel Razvozov turisztikai miniszter.

„Most, hogy lehetővé tettük, hogy a turisták visszatérhessenek Izraelbe, miután a járvány miatt közel 20 hónapig zárva voltak a kapuk, itt az ideje, hogy a világnak kínáljuk mindazt, ami jó és szép ebben az országban”.

Razvozov elmondta, hogy a járvány utáni nyaralásra jellemző, hogy az emberek több szabad területre vágynak, amit a Negev állítása szerint bőségesen tud biztosítani.

Egyes tisztviselők azonban attól tartanak, hogy a terv veszélyeztetheti a Negev környezetét.

Az Izraeli Természetvédelmi Társaság üdvözölte a minisztérium javaslatát, de arra figyelmeztetett, hogy az károsíthatja a régió nyílt természeti területeit.

„A Negev fontos és egyedülálló, természetben, tájban és élővilágban gazdag terület, amelynek megőrzése és védelme a legfőbb nemzeti feladat”

– mondta a civil szervezet.

A Negev-sivatagban készült el a világ legmagasabb napelem tornya

Az erőmű Izrael energiaszükségletének mintegy 6-7 százalékát képes fedezni környezetbarát módon.