Eilat lesz a Szuezi-csatorna alternatívája?

Egy beszorult hajó fennakasztotta a globális ellátási láncot. Izrael régóta beszél arról, hogy a szállítóknak felajánlja a Vörös tenger-Földközi-tenger vasútvonalat, de gazdaságilag és politikailag nem volt ígéretes terv – írja a Háárec.

2012-ben az izraeli kormány úgy döntött, vasutat épít Eilatba, amely személy- és teherszállításra alkalmas. De később arra jutottak, hogy gazdaságilag ez nem kifizetődő, és a tervet félretették.

Most viszont ismét jó ötletnek tűnik a terv. Egy teherszállító hajó egy hétre fennakasztotta a globális ellátást, mikor beszorult a Szuezi-csatornába.

Hirtelen Eilatra ismét alternatívaként tekintettek az Ázsia és Európa közti szállítás terén. A hajók a csatorna helyett kiköthetnének Eilatban, kipakolhatnának, áruik vonattal mehetnének Asdodba vagy Haifába, ahol hajóra tennék őket és onnan mehetnének Európába.

A hajók megspórolnák a csatorna vámdíját, ami több százezer dollár is lehet, de Izrael beszedhetne valamekkora összeget a kikötői közti mozgatásért.

A lap szerint a terv azonban nem kivitelezhető, mert az eilati kikötőt nem lehet eléggé kiterjeszteni ahhoz, hogy visszahozza a vasút árát komoly környezeti károk nélkül.

Az izraeli kereskedelmi kamara elnöke szerint az eilati kikötő nem tudna ekkora forgalmat fogadni fennakadások nélkül.

Szerinte Egyiptom hamarabb fogja kibővíteni a Szuezi-csatornát, ha nem akar komoly pénzeket veszteni, Eilat pedig sosem fogja helyettesíteni azt.

Mikor az ’50-es és ’60-as években Egyiptom lezárta a csatornát Izrael előtt, Eilatnak fontos szerepe volt, de nincs értelme globális kikötővé tenni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Velence kitiltja a gigahajókat

A rendelkezés az ezer tonnánál nagyobb vízkiszorítású hajókra vonatkozik.