A németek lenyúlnák a Gazprom földgázvezetékét

A német kormány azt fontolgatja, hogy az Északi Áramlat-2 földgázvezeték egyes részeit a Balti-tenger partvidékén található cseppfolyósított földgáz-terminál összeköttetésévé alakítja át.

A Der Spiegel című lap pénteken arról számolt be, hogy a német gazdasági minisztérium fontolgatja a vezetékrendszer német területen lévő részének kisajátítását és a vezeték többi részétől való elvágását. A jelentés nem hivatkozott forrásokra.

Oroszország közölte, hogy jogászok dolga lenne, ha Németország ilyen lépéseket tenne.

Az orosz gázipari óriás Gazprom (GAZP.MM) tavaly év végén fejezte be az Északi Áramlat 2 vezetéket, amely a Németországba irányuló orosz gáz közvetlen áramlását hivatott megduplázni, de még nem használják. Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy nem fogják üzembe helyezni, miután megromlott a kapcsolat Moszkvával az ukrajnai orosz inváziót megelőzően.

Teljes gőzzel beizzítják a holland szénerőműveket

A holland döntés egy nappal azután született, hogy Németország közölte, hogy ő is beindítja a széntüzelésű erőműveket.

Az Oroszországból érkező földgázáramok hetek óta csökkennek, és Németország – a gazdaságilag káros energiahiány kockázatát szem előtt tartva – vészleszállóhelyeket keres a világ spotpiacán vásárolt cseppfolyósított földgáz számára.

Németország négy speciális szállítóhajót, úgynevezett FSRU-t bérelt, hogy a tengeren újra gázosíthassa a cseppfolyósított földgázt, és a szárazföldi csővezetékrendszerekbe táplálhassa.

Egy balti-tengeri kirakodóhely, amely kiegészítené az északi-tengeri Wilhelmshavennél és Brunsbuettelnél találhatóakat, bővítené a kapacitást. bővebben

Kelet- és Dél-Németország különösen függ az orosz vezetékes gáztól, és hasznot húzna a diverzifikációból – írja a Spiegel.

A szárazföldi vezetékeket, amelyek az Északi Áramlat 2 gázt szállították volna, újra lehetne hasznosítani.

Német alkancellár: Oroszország gazdasági támadást indított Németország ellen.

Földgázellátási válsághelyzetet hirdet Németország, felére csökkent az orosz behozatal.