A Hezbollah mozgolódik a libanoni határon: 15 előőrsöt húztak fel

A Hezbollah 15 előőrsöt állított fel az izraeli-libanoni határon. Amint egy előőrs megjelenik, a libanoni hadsereg és az UNIFIL felhagy a helyszín felkeresésével – mondta a 12-es csatornának egy magas rangú IDF-forrás.

Az előőrsök többsége a határ nyugati szakaszán található, és mindegyik ilyen hely egy-egy kilátóállást vagy tornyot, két-három lakóegységet és raktárakat tartalmaz – írja a 12-es csatorna a JNS szerint.

„A Hezbollah egyértelmű szándéknyilatkozatát látjuk” – idézte a jelentés az Izraeli Védelmi Erők Északi Parancsnokságának egyik magas rangú forrását.

„A probléma az, hogy amint a Hezbollah felépít egy ilyen állást, a libanoni hadsereg és az UNIFIL [az ENSZ ideiglenes libanoni erői] már nem megy oda”

– tette hozzá a forrás.

A Hezbollah ügynökei a környéken kóborolnak, néhányan kézifegyverekkel és puskákkal felfegyverkezve, ami „jelentősen megsérti az ENSZ 1701-es határozatát, amelyet a második libanoni háború végén [2006-ban] fogadtak el, és amelynek célja, hogy a libanoni hadseregen kívül semmilyen fegyveres szervezet ne legyen jelen a határvidéken” – áll a jelentésben.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee alezredes képeket tett közzé a Twitteren, amelyeken szerinte a Hezbollah tagjai láthatóak az őrhelyen.

Az IDF már korábban felfedte, hogy a Hezbollah a „Zöldek Határok Nélkül” fedőnevű libanoni civil szervezetet használja, amely azt állítja, hogy környezetvédelmi célokat szolgál, hogy jelenlétet tartson fenn a határ közelében.

A Kan News szerint Amir Bara’am vezérőrnagy, az IDF Északi Parancsnokságának vezetője elmondta: „Az utóbbi időben megnőtt a Hezbollah előretolt bázisainak építése a határon. Ismerjük őket, tudjuk a nevüket és azt, hogy honnan jönnek. Amikor eljön a nap, meg fogják fizetni az árát, ők és azok, akik küldik őket, valamint a [libanoni] határ menti falvak, amelyeket terrorista-katonai bázisokként használnak. Meg fogjuk semmisíteni a teljes harcvonal infrastruktúráját”.

Fotó: Libanoni-izraeli/Wikimedia commons

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.