Újra bombázza Kijevet az orosz légierő

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében – közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.

„Mentőcsapatok indultak a helyszínre. Részletesebb információk – később”

– írta Klicsko hozzátéve, hogy jelenleg lakókat mentenek ki két épületből.

Ihor Klimenko, az ukrán rendőrség vezetője az állami televízióban arról számolt be, hogy legalább öt ember megsebesült, amikor vasárnap rakéta csapódott egy épületbe a fővárosban.

A Sevcsenkivszkij történelmi negyed, Kijev egyik központi városrésze, ahol egyetemek, éttermek és művészeti galériák találhatók.

A robbanások kora reggel, helyi idő szerint fél hétkor (magyar idő szerint fél hatkor) történtek.

Megszólaltak a légvédelmi szirénák a fővárosban, amelyet közel három hete nem értek orosz támadások.

Az AFP francia hírügynökség egyik munkatársa, aki ugyanabban a lakóparkban lakik, hangos zúgást hallott a robbanások előtt. A lakónegyedben, amelyet a rendőrség lezárt, sűrű füst gomolyog.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, de a nyugati fegyverekkel megerősített heves ellenállás miatt feladta a Kijev elleni korai előrenyomulást. Azóta Moszkva és szakadár szövetségesei a déli területekre és a Luhanszkból és a szomszédos Donyeckből álló keleti Donyec-medencére összpontosították harci tevékenységüket.

Az ukrán erők kivonulnak Szeverodoneckből

A város elfoglalása kulcsfontosságú lehet a Donyeck-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez.